Desperate rop om hjelp etter flom i Mosambik

Flomofre klamrer seg til trær og hustak

Hjelpemannskaper i Mosambik kjemper mot klokka for å redde barn og gravide kvinner fra hustak og trær i en enorm, gjørmete innsjø skapt av syklonen Idai.

Oversvømte områder har smeltet sammen til en stor innsjø i Zambezia-provinsen i Mosambik. Innsjøen er rundt 5 mil bred, og flomvannet dekker områder hvor det ligger gårder og landsbyer. Foto: WFP / AP / NTB scanpix
Oversvømte områder har smeltet sammen til en stor innsjø i Zambezia-provinsen i Mosambik. Innsjøen er rundt 5 mil bred, og flomvannet dekker områder hvor det ligger gårder og landsbyer. Foto: WFP / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Situasjonen er fortsatt desperat nesten en uke etter at uværet rammet Mosambik, Zimbabwe og Malawi.

Rundt 15.000 mennesker trenger hjelp til å komme seg ut av flomrammede områder i Mosambik, ifølge landets miljøminister Celso Correia.

– De er i live, og vi kommuniserer med dem og deler ut mat. Men vi trenger å redde dem og få dem ut, sa han torsdag.

Samme dag ble antallet mennesker som er berørt av syklonen i Zimbabwe, oppjustert til 200.000. Det forrige anslaget til Verdens matvareprogram (WFP) var 15.000.

Milelang innsjø

Idai forårsaket svært store nedbørsmengder, og flere flomstore elver renner fra nabolandene og inn i Mosambik.

Her har flomvannet skapt en gjørmete innsjø som er over tolv mil lang. Noen steder er vannet elleve meter dypt, ifølge WFP.

Flomrammede venter på å bli evakuert med båt i nærheten av byen Beira i Mosambik onsdag. Foto: Josh Estey / CARE / AP / NTB scanpix
Flomrammede venter på å bli evakuert med båt i nærheten av byen Beira i Mosambik onsdag. Foto: Josh Estey / CARE / AP / NTB scanpix Vis mer

Tusenvis av mennesker befinner seg fortsatt på hustak og i trær i de oversvømte områdene. Hjelpemannskapene har ikke kapasitet til å redde alle på en gang.

– Vi prioriterer barn, gravide kvinner og de som er skadd, sier Caroline Haga i Den internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger.

– Landsby skylt bort

Så langt er det bekreftet at over 300 mennesker mistet livet i uværet. Men det fryktes at det reelle tallet er langt høyere.

I fjellene øst i Zimbabwe fortsetter regnet å hølje ned. Landets president Emmerson Mnangagwa, som onsdag besøkte noen av de rammede områdene, beskriver situasjonen som en tragedie.

Mennesker på vei tilbake til den flomrammede landsbyen Praia Nova ved byen Beira i Mosambik i helgen. Foto: Josh Estey / CARE / AP / NTB scanpix
Mennesker på vei tilbake til den flomrammede landsbyen Praia Nova ved byen Beira i Mosambik i helgen. Foto: Josh Estey / CARE / AP / NTB scanpix Vis mer

– På det siste stedet vi besøkte, hvor tre store elver møtes, var en hel landsby skylt bort, sier presidenten.

Flere av de omkomne fra landsbyen ser ut til å ha blitt fraktet av flomvannet over grensa til Mosambik.

Zimbabwes forsvarsminister Perrance Shiri sier de rammede områdene i provinsen Manicaland ligner på krigsområder. Veier er blitt ødelagt av synkehull, og flere broer er knust til pinneved av vannmassene.

På bar bakke

Philemon Dada er en av de rammede i Manicaland som har mistet både avlinger, husdyr og hus.

– Jeg har vært litt heldig, både kona og sønnen min er fortsatt her med meg. Men jeg må begynne fra bar bakke, forteller han.

Også Malawi er hardt rammet, og her anslås det at nesten en million mennesker er berørt.

Mens syklonen Idai raste, ble det noen steder registrert vindstyrker på 50 meter per sekund. Dette tilsvarer den nedre grensen for orkaner i kategori 3 i Atlanterhavet.

Så kraftige uvær er svært uvanlige i denne delen av Afrika. Idai kan ha vært en av de verste syklonene på den sørlige halvkule noensinne, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Flom og nedbør

Så langt har ikke forskere gjort konkrete beregninger av hvordan Idai kan ha blitt påvirket av klimaendringene. Men den generelle tendensen mange steder i verden er at de kraftigste uværene blir enda kraftigere – og at nedbørsmengdene øker.

Forklaringen er at varmere havvann forsterker stormene, mens luften kan holde på større mengder fuktighet når den blir varmere.

– På grunn av havnivåstigning kan dessuten flommene blir mer intense enn de ville vært uten menneskeskapte klimaendringer, sier Friederike Otto ved Universitetet i Oxford til den britiske kringkasteren BBC.

Det samlede antallet mennesker som trenger hjelp i Mosambik etter syklonen, anslås til 1,7 millioner. Myndighetene i landet frykter at antallet omkomne vil stige til over tusen når de får oversikt over situasjonen.

Fakta om syklonen Idai

* Syklonen Idai slo inn over Mosambik natt til fredag i forrige uke, før uværet beveget seg videre til Zimbabwe og Malawi.

* Det ble registrert vindstyrker på 50 meter per sekund noen steder. Svært store nedbørsmengder har ført til omfattende flomskader, og store områder er oversvømt.

* Omtales av Verdens matvareprogram (WFP) som en av de verste værkatastrofene noensinne på den sørlige halvkule.

* Syklonen har rammet byen Beira i Mosambik spesielt hardt. Byen har i overkant av 500.000 innbyggere.

* Satellittbilder tyder på at 1,7 millioner mennesker trenger hjelp etter syklonen i Mosambik. I tillegg er nærmere 1 million personer i Malawi og flere hundre tusen i Zimbabwe berørt av uværet.

* Flere hundre mennesker er så langt bekreftet omkommet etter uværet og flommen det forårsaket. Myndighetene i Mosambik frykter at dødstallet der kan stige til over tusen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer