Voss:

Flommen har foreløpig kostet 100 millioner kroner

De store vann – og flomskadene som de siste dagene særlig har rammet Voss, beløper seg foreløpig til rundt 100 millioner kroner, ifølge Finans Norge.

De store vann – og flomskadene som de siste dagene særlig har rammet Voss, beløper seg foreløpig til rundt 100 millioner. Vosso er så stor at den ikke er langt fra å komme opp på jernbanelinjen mellom Evanger og Voss. Foto: Marit Hommedal / NTB
De store vann – og flomskadene som de siste dagene særlig har rammet Voss, beløper seg foreløpig til rundt 100 millioner. Vosso er så stor at den ikke er langt fra å komme opp på jernbanelinjen mellom Evanger og Voss. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vannet har trukket seg tilbake, og så langt er det rapportert om rundt 200 forsikringsmeldte skader på bygninger og innbo fra hele fylket, viser tall fra Finans Norge og Norsk Naturskadepool.

– Hittil er erstatningene på rundt 100 millioner kroner, viser våre anslag, men dette kommer til å endre seg når flere får oversikt over skadene og melder dem inn til forsikringsselskapet sitt. Vi er fortsatt i en tidlig fase, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge til NTB.

Dette er en av de verste flommene i moderne tid i Voss kommune.

– Det totale skadeomfanget er likevel mindre enn fryktet. Samtidig er mange av skadene svært store. Skademeldingene kommer fra store deler av Vestland fylke, men området i og rundt Voss er hardest rammet, sier Neverdal.

Omfattende enkeltskader

Både private boliger, gårdsbruk, hoteller, skoler og offentlige bygg har fått merke vannets herjinger. Hos enkelte har vannet fosset inn i hele underetasjen og gjort stor skade.

– Vannskader er ofte kostbare å utbedre fordi både opptørking og fjerning av ødelagte materialer tar lang tid. Vannet trenger inn overalt og gjør stor skade, sier Neverdal.

I tillegg til skadene som er meldt inn til forsikringsselskapene, kommer skader på veier og annen infrastruktur.

Venter hyppigere storflommer

Ordfører i Voss Hans-Erik Ringkjøb (Ap) sa til NTB søndag at de venter hyppigere store flommer i framtiden. Kommunen vil bruke store beløp på flomsikring.

– Alle prognosene tilsier at det skal regne enda mer. Dette handler om klimaendringer, og vi står i en situasjon hvor vi må tilpasse oss klimaendringene. Vi får det rett i fleisen, det som skjer med kloden, konstaterte han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer