Illustrasjon på tyveri av barberhøvel. Tyvegodset her stukket inn under butikktyvens klær. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjon på tyveri av barberhøvel. Tyvegodset her stukket inn under butikktyvens klær. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Økning av tyverier i Norge

Flere tyverier av verdifulle varer i butikkene

I 2018 var det en økning i tyverier og grove tyverier i norske butikker på 3 prosent sammenlignet med året før. Mange av sakene ble henlagt av politiet.

Publisert

7.589 tilfeller av tyveri og grovt tyveri i norske butikker ble anmeldt i fjor. I Oslo ble 10 prosent av sakene henlagt på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet i politiet, ifølge handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon Virke.

I Agder og Innlandet blir 4 prosent av sakene henlagt grunnet manglende kapasitet.

− Hele 13 prosent av de sysselsatte i Norge jobber i varehandelen. Dette understreker alvoret i at så mye av kriminaliteten mot næringen blir henlagt, sier seniorrådgiver for sikkerhet Thor Martin Bjerke i Virke.

Fra 2017 til 2018 har anmeldelsene av tyverier og grove tyverier økt med hele 57 prosent i Møre og Romsdal. I tillegg har det vært en økning på over 30 prosent av mindre butikktyverier. Bjerke kaller økningen dramatisk.

– Den er så stor at man kan stille spørsmål ved om den er en kombinasjon av en økning i kriminalitet og at varehandelen anmelder flere forhold. Uansett må dette tas tak i snarest, sier han.

Tyverier for over 2.000 kroner fra en butikk eller salgssted defineres i SSBs statistikk som et tyveri. Tyverier for over 100.000 kroner eller tyverier som anses som organisert, defineres som grovt tyveri.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.