Flere tusen brølte for klimaet

Klimabrølet har tatt mål av seg til å bli Norges største markering for klimakampen, og fredag ettermiddag brølte flere tusen mennesker foran Stortinget.

Flere tusen mennesker foran Stortinget ba politikerne fredag ettermiddag om å få opp farten for å løse klimakrisen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Flere tusen mennesker foran Stortinget ba politikerne fredag ettermiddag om å få opp farten for å løse klimakrisen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Etter flere testbrøl runget klimabrølet i rundt to minutter foran Stortinget fredag ettermiddag klokka 16.42. Målet med klimaropet var å få fortgang i klimapolitikken.

Innsatsleder Torgeir Brenden i Oslo-politiet anslår overfor NTB at det var mellom 6.000 og 8.000 mennesker foran Stortinget i forbindelse med brølet.

Målet var 100.000

Klimabrølets ambisjon var å samle 100.000 mennesker i Oslo og 50.000 totalt andre steder i landet. Brølet ble også arrangert i Bergen, Kristiansand, Tromsø, Finse, Fredrikstad, Tønsberg, Skien, Alta og på Svalbard.

I Oslo startet arrangementet på Youngstorget før demonstrantene gikk i tog til Eidsvolls plass. Der ble det holdt klimaappeller og ett minutts stillhet før forsamlingen bokstavelig talt brølte mot Stortinget.

Innsatsleder Brenden sier at arrangementet i Oslo foreløpig har gått rolig for seg uten noen uønskede hendelser.

Klimastreik

Tidligere fredag ble det rundt 40 steder i landet arrangert klimastreik. I Oslo skal det ha vært mellom 4.000 og 5.000 ungdommer til stede, opplyser Stortinget til NTB.

En rekke ungdomsorganisasjoner stilte opp og holdt engasjerte appeller til ungdommene som taktfast ropte «Erna er feig».

Både ungdommene som deltok i klimastreiken og deltakerne i klimabrølet, ønsker at politikerne skal ta mer ansvar for å løse klimakrisen. Ungdommene har streiket flere ganger hittil i år, mens fredagens Klimabrøl er det første som blir arrangert noensinne.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer