Kina:

Flere titalls millioner rammet av ny nedstenging

Flere titalls millioner mennesker er i lockdown etter at et nytt utbrudd av covid-19 i storbyene Shanghai og Xi'an har ført til nok en nedstenging.

Massetestinger gjennomføres på nytt i Shanghai, etter at nye utbrudd igjen har ført til strenge restriksjoner. Foto: Chen Si/AP/NTB
Massetestinger gjennomføres på nytt i Shanghai, etter at nye utbrudd igjen har ført til strenge restriksjoner. Foto: Chen Si/AP/NTB Vis mer
Publisert

Kinesiske helsemyndigheter har rapportert om mer enn 300 smittetilfeller i de to storbyene, og mange butikker, restauranter og barer er pålagt å holde stengt.

De nyeste utbruddene, og responsen fra myndighetene, har skapt frykt for ytterligere restriksjoner i tida som kommer.

Kina er ett av få land i verden der myndighetene fremdeles slår hardt ned på smitteutbrudd i håp om å få kontroll på viruset. Flere mener landet bør gå bort fra en slik hard strategi og heller lære seg å leve med viruset, men de siste nestengingene etterlater lite håp at dette vil skje i nærmeste fremtid.

– Jeg er så nervøs, pandemien har ødelagt ungdomstida mi, skriver en som bor i Shanghai på den kinesiske tjenesten Weibo, som ofte sammenlignes med Twitter.

En innbygger som AFP har snakket med, hevder folk ikke er redd for viruset lenger.

– Jeg tror ikke situasjonen vil bedre seg på kort sikt. Folk er ikke redd viruset lenger, men de er redd for myndighetene og for å bli sperret inne i hjemmet sine på nytt, sier han.

Siden helgen har det igjen blitt gjennomført massetesting i de to storbyene.

Myndighetene sier de nye nedstengingen kommer som følge av en oppsving i BA. 5-varianten av omikron. Denne varianten har større spredningsevne enn andre fordi den har større evne til å omgå immuniteten fra tidligere vaksinasjon og infeksjon.

(©NTB)

Mer om