Flere sykdommer på vei til Europa

Det er en økende risiko for at myggbårne virus som denguefeber og chikungunyavirus, sprer seg i Europa på grunn av klimaendringene, ifølge EUs smittevernbyrå.

Klimaendringer gjør det mer sannsynlig at farlige myggbårne sykdommer sprer seg i Europa, ifølge ECDC. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB
Klimaendringer gjør det mer sannsynlig at farlige myggbårne sykdommer sprer seg i Europa, ifølge ECDC. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB Vis mer
Publisert

Smittevernbyrået ECDC peker på trendene med lengre og varmere sommer, flere hetebølger og hyppigere og kraftigere oversvømmelser. Dette skaper bedre forhold for nye myggvarianter som asiatisk tigermygg og gulfebermygg. Førstnevnte er en kjent spreder av denguefeber og chikungunyavirus, mens sistnevnte kan spre disse samt virus som gulfeber, zikavirus og vestnilfeber.

Asiatisk tigermygg har begynt å spre seg nordover og vestover i Europa, og er nå etablert i 13 land og 337 regioner. Det er en økning fra åtte land og 114 regioner i 2013. Gulfebermygg etablerte seg på Kypros i 2022 og har potensial for å spre seg videre.

ECDC anbefaler at man jobber for å fjerne stillestående vann der myggen formerer seg, bruker miljøvennlige larvemidler og sprer informasjon om hvordan man kan stanse myggsykdommer.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer