Flere strømforslag får flertall på Stortinget: - Dette er kjempebra

Stortinget vil si ja til tolv av opposisjonens 94 ulike strømforslag. Mer solenergi og mer støtte til enøktiltak er blant tingene de folkevalgte går inn for.

Stortinget sier tirsdag ja til tolv av de 94 strømforslagene til opposisjonen. Mer solenergi og bedre støtteordninger til enøktiltak er blant tingene de folkevalgte går inn for. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Stortinget sier tirsdag ja til tolv av de 94 strømforslagene til opposisjonen. Mer solenergi og bedre støtteordninger til enøktiltak er blant tingene de folkevalgte går inn for. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Fem av forslagene har energi- og miljøkomiteen enstemmig gått inn for i sin innstilling etter Stortingets ekstraordinære strømmøte 19. september.

Nå er det klart at ytterligere sju forslag får Frps stemmer og dermed flertall når Stortinget skal stemme over forslagene tirsdag. Av disse handler fire om solenergi, mens tre dreier seg om strømsparingstiltak og utvikling av strømnettet.

Solenergi

I alt vil Stortinget dermed si ja til totalt fem forslag på solenergi. Blant annet ber Stortinget regjeringen om å vurdere å midlertidig eller tidsbegrenset unnta mindre solenergianlegg fra søknadsplikt etter plan- og bygningsloven.

– Dette er kjempebra. Nå har vi en ordentlig kraftpakke på solenergi. Vi fjerner mange barrierer for å få en rask utbygging av solcellepanel på lagerbygg, varehaller, produksjonsanlegg og boliger, sier stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) til Altinget.

Høyre står bak fire av solenergiforslagene.

Ifølge Altinget kommer også regjeringspartiene Ap og Sp til å vende tommelen opp for forslagene.

Enøktiltak for lavinntektsfamilier

I tillegg sikrer Frp flertall i Stortinget for å be regjeringen vurdere å styrke Husbankens arbeid med energitiltak for lavinntektshusholdninger.

Det kan skje ved for eksempel å opprette en midlertidig låneordning som kan benyttes til installasjon av varmepumpe, etterisolering av bygg og andre relevante enøktiltak, i samspill med eksisterende enøkordninger, heter det i forslaget.

Det var MDG som lanserte forslaget, som Høyre, Venstre, KrF, SV, Venstre, Rødt og til sist Frp har stilt seg bak. Dermed er det sikret flertall.

– Dette er en god dag, men Stortinget burde vært mer konkrete og lagt penger på bordet. I tillegg til målrettet støtte til lavinntektshusholdninger bør alle få dekket halve regningen for enøk og solenergi, sier MDGs Une Bastholm til NTB.

– Treffer dem som sliter

Frp erkjenner at det ikke er flertall for partiets primære standpunkt om makspris på strøm.

– Her er det et forslag som er bra, og treffer dem som sliter ved å gi dem muligheten til å få innført en del enøktiltak, sier Frps Marius Arion Nilsen til VG.

Stortinget ber også regjeringen sikre at nettselskapene tar i bruk ny teknologi som øker utnyttelsen av eksisterende nettinfrastruktur.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer