Flere solstudioer bryter loven

Selv om det er 18-årsgrense på solarium i Norge, brøt 65 prosent av kontrollerte solstudioer ett eller flere krav i strålevernforskriften i 2022.

De siste ti årene har det kommet flere nye krav for solstudioer. I 2012 ble det forbudt å tilby solarium til personer under 18 år. Foto: Heiko Junge / NTB
De siste ti årene har det kommet flere nye krav for solstudioer. I 2012 ble det forbudt å tilby solarium til personer under 18 år. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Tilsynet ble gjort av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) i samarbeid med 99 kommuner i landet. 265 virksomheter ble kontrollert. DSA er bekymret over tallene.

– Det er grunn til å stramme inn regelverket og forvaltningspraksisen knyttet til solarier. Vi vet at personer under 18 år fortsatt får tilgang til solarier. Kundene blir heller ikke informert nok om risikoen ved å bruke solarium, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i en pressemelding.

De siste ti årene har det kommet flere nye krav for solstudioer. I 2012 ble det forbudt å tilby solarium til personer under 18 år. Selv om det fortsatt oppdages mange avvik, etterleves regelverket bedre, ifølge DSA.

Hvert år registreres rundt 6.000 nye tilfeller av hudkreft i Norge og om lag 350 personer dør. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft og er anslått å forårsake omtrent en seksdel av alle hudkrefttilfellene.

(©NTB)

Mer om