Danmark:

Flere pågrepet for terrorplaner: - Så alvorlig som det kan bli

Dansk politi og etterretning har torsdag morgen pågrepet tre personer som mistenkes for forberedelser til terrorangrep, opplyser politiet i København. Ytterligere en pågripelse ble gjort i Nederland.

Politibil på stedet etter en bombetrussel mot en skole i Aalborg i 2019. Dansk politi og etterretning melder torsdag at flere personer er pågrepet i en politiaksjon rundt om i Danmark. De mistenkes for å ha planlagt terrorangrep. Illustrasjonsfoto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB
Politibil på stedet etter en bombetrussel mot en skole i Aalborg i 2019. Dansk politi og etterretning melder torsdag at flere personer er pågrepet i en politiaksjon rundt om i Danmark. De mistenkes for å ha planlagt terrorangrep. Illustrasjonsfoto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Politiet opplyste om pågripelsene tidligere torsdag, men bekrefter nå altså at det er snakk om fire personer totalt.

Fem av landets politikretser bidro i morgenens politiaksjon, het det i en pressemelding.

Den danske politisikkerhetstjenesten PET vil ikke si noe om hva som var mål og motiv for den planlagte terroren. Men de opplyser at de pågrepne har tilknytning til et kriminelt nettverk som kaller seg Loyal to Familia (LTF).

Terrortrusselen er for tiden på nivå 4 av 5 i Danmark. Den er også på tilsvarende nivå i Sverige.

Norge har ligget på nivå 3 siden september i fjor, da terrortrusselnivået ble justert ned i kjølvannet av masseskytingen i Oslo sentrum. Det er ingen planer om å endre trusselnivået her til lands som følge av pågripelsene i Danmark, opplyser PST til VG torsdag.

Bekymret Frederiksen

Statsminister Mette Frederiksen beskriver aksjonen som «uhyre alvorlig».

– Det er så alvorlig som det kan bli. Jeg er glad for myndighetenes innsats, men det viser hva slags situasjon vi står i Danmark, sa hun på vei inn til EU-toppmøtet i Brussel.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver pågripelsene som svært alvorlig. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver pågripelsene som svært alvorlig. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

– Vi har gjennom en årrekke nå kunnet konstatere at det bor noen i Danmark som ikke vil oss godt. Som er imot vår frihet, og som er imot det danske samfunn med alt det innebærer, la hun til.

Koranbrenninger og Gaza

PET slo i sommer fast at koranbrenningene hadde skjerpet terrortrusselen mot Danmark, men det offisielle trusselnivået ble værende på nivå fire av fem. Det betegnes som «alvorlig».

I august oppfordret jihadistnettverket al-Qaida til angrep mot Danmark og Sverige som gjengjeldelse for koranbrenninger.

Politiken skriver at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en fersk rapport slår fast at trusselbildet i landet er det mest alvorlige siden den kalde krigen, blant annet som følge av krigen mellom Israel og Hamas.

– En langvarig israelsk militær kampanje og tilstedeværelse i Gaza, sammenholdt med en generell vrede mot Vesten, vil skjerpe trusselen mot vestlige, herunder danske, interesser i regionen, skriver FE.

6. desember startet den danske regjeringen med utstasjonering av soldater ved blant annet synagoger og den israelske ambassaden i København. Bakteppet var økt antisemittisme.

EU-advarsel

EUs innenrikskommissær Ylva Johansson advarte tidligere i desember om at faren for terrorangrep i EU har økt kraftig på grunn av Gaza-krigen.

– Med krigen mellom Israel og Hamas og polariseringen den forårsaker i samfunnet vårt, er det en enorm risiko for terrorangrep i EU, sa Johansson. Den kommende julehøytiden kan også bidra til å øke faren for terroraksjoner i europeiske land, sa hun videre.

(©NTB)