– Flere mister flyet på grunn av kø

Reiselystne nordmenn var ikke seine om å pakke kofferten mandag. Det vitner lange fly- og bilkøer om etter at de nye reisereglene trådte i kraft mandag.

Fra innsjekkingen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Hanna Johre / NTB
Fra innsjekkingen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer
Publisert

Allerede klokka 6.30 var det lange innsjekkingskøer på Oslo lufthavn, ifølge Dagbladet.

Kommunikasjonssjef Gurli Ulverud i Avinor anslår køer mellom en halv og halvannen time. Stort sett er det kø på morgenen.

– Køene ser lenger ut enn de er fordi folk holder avstand, sa Ulverud til NTB i 9-tiden mandag.

– Flere mister flyet på grunn av kø

Forsikringsselskaper Europeiske har fått en solid økning i henvendelser fra reisende som skal til utlandet.

– Nå går det mye i køer og forsinkelser på flyplasser, som gjør at kundene ikke rekker flyet sitt, sier selskapets kommunikasjonsdirektør Andreas Handeland.

Dette dekkes ikke av reiseforsikringen fordi det er godt varslet på forhånd at det kan være kø på flyplassene, ifølge Handeland.

En rekke land i Europa ble grønne for Norge ved midnatt, men selv om man slipper karantene vel hjemme i Norge, er det ulike regler som gjelder i de europeiske landene.

Mens man tidligere kunne sjekke inn selv og levere fra seg bagasjen på bagdrop, må flere flyselskaper nå gjennomføre manuell kontroll for å sørge for at de reisende har alt på stell for å kunne slippe inn i landet de reiser til.

Tror på kraftig økning i reisende

Avinor anslår at det på det meste vil være 45.000 reisende til og fra Oslo lufthavn i juli. I juni var det på det meste 10.000 reisende på én dag.

Juli-anslaget er imidlertid langt unna det som var normalt før koronapandemien. Da var det over 100.000 reisende per dag i samme måned.

Lufthavnsdirektør Stine Ramstad Westby ved Oslo lufthavn sier til NRK at de venter i overkant av 30.000 reisende mandag.

Parkerte på motorveien

På grensen ved Svinesund merket politifolkene at de nye reglene trådte i kraft. Mens det vanligvis ved midnatt passerer én bil i minuttet, var det natt til mandag en halvtimes kø.

– Det var folk som ikke hadde fått med seg at de var på motorvei og parkerte bilene for å vente på at klokken skulle bli 24.00. Vi fikk ordentlig trafikkaos, sa objektleder Jørgen Utne ved grensekontrollen på Svinesund til Halden Arbeiderblad.

Politiet understreker at også de med grønt koronasertifikat må passere grensekontroll.

– Vi får rapporter om at fullvaksinerte som ønsker en kjapp tur over til Sverige, velger andre grenseoverganger enn de lovlige for å slippe å stå i kø når de skal inn igjen til Norge. De tror at de er unntatt kontroll på grunn av koronasertifikatet. Det er ikke tilfelle, sier stabssjef Lars Aune i Politidirektoratet i en pressemelding.

Også i Troms var det kaos på grensen til Finland, med flere kilometer lange køer fra kontrollstedet på Persskogen.

Venter storinnrykk av nordmenn

Turistrådet Vest-Sverige forventer storinnrykk av nordmenn på spontanferie til Sverige. I 2019 sto nordmenn for i alt 1,2 millioner gjestedøgn, eller rundt hver fjerde utenlandsturist, i regionen.

Administrerende direktør Fredrik Lindén forventer både økt grensehandel og en betydelig pågang av norske turister på ferie i juli og august.

– En biltur over grensen til Sverige krever ikke lange forberedelser, og er trolig den enkleste måten å komme på utenlandsferie i sommer, sier Lindén.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer