Flere må selge boligen for å få lån til nytt kjøp

Folk flest foretrekker å kjøpe ny bolig før de selger den de eier fra før. Men flere faktorer gjør at bankene i økende grad anser dette som for risikabelt.

Folk flest foretrekker å kjøpe ny bolig før de selger den de eier fra før. Men flere faktorer gjør at bankene i økende grad anser dette som for risikabelt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Folk flest foretrekker å kjøpe ny bolig før de selger den de eier fra før. Men flere faktorer gjør at bankene i økende grad anser dette som for risikabelt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Det er nå flere lånesøkere som får beskjed fra oss om å selge sin eksisterende bolig før de kjøper ny, sier konserndirektør for personmarked i Sparebank 1 Østlandet, Kari Elise Gisnås, til Dagens Næringsliv.

Årsaken er at å kjøpe før man selger krever en mellomfinansiering, der man i en periode eier to boliger samtidig. Det betyr ekstra høyt lån, til ekstra høy rente, da bankene priser inn risikoen.

Men boligprisfall, rentehopp og utgiftsøkninger gjør at flere banker DN har snakket med nå prøver å styre unna, da de mener risikoen blir for høy.

– Signalet fra oss blir da «selg først, så får du sannsynligvis lån. Hvis ikke, kan du ikke få lån». Det høres kanskje firkantet ut, men det er den ærlige vurderingen. Vi har et ansvar for å beskytte forbrukerne. De må få lån de kan leve med, sier Gisnås.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer