Flere land stenger grensene for reisende fra det sørlige Afrika

USA, Canada, Brasil og Australia gjør som flere europeiske land og stenger grensene for reisende som kommer fra land i det sørlige Afrika.

Flere og flere land innfører innreiserestriksjoner for reisende fra det sørlige Afrika på grunn av den nye virusvarianten omikron. Fredag ventet passasjerer på å få forlate flyplassen i Johannesburg i Sør-Afrika. Foto: Jerome Delay / AP / NTB
Flere og flere land innfører innreiserestriksjoner for reisende fra det sørlige Afrika på grunn av den nye virusvarianten omikron. Fredag ventet passasjerer på å få forlate flyplassen i Johannesburg i Sør-Afrika. Foto: Jerome Delay / AP / NTB Vis mer
Publisert

Flere europeiske land har stanset direkteflyginger fra det sørlige Afrika og innført krav om testing og karantene for alle som kommer fra området. Dette som følge av en ny og mer smittsom variant av koronaviruset som er påvist i Sør-Afrika.

Fredag fulgte USA og Canada etter og stenger grensene for reisende fra denne delen av verden.

For USAs del trer innreiseforbudet i kraft mandag og gjelder personer som reiser fra Sør-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mosambik og Malawi.

Det gjøres imidlertid unntak for amerikanske statsborgere som vender hjem fra disse landene.

Canada og Brasil stenger grensa

Canada stenger grensa for alle som har vært innom det sørlige Afrika i løpet av de siste 14-dagene, men gjør også unntak for egne statsborgere.

Det innføres imidlertid obligatorisk testing ved ankomst for canadiere som kommer fra området, med pålegg om karantene inntil et negativt testresultat foreligger.

Også reisende som har ankommet Canada fra det sørlige Afrika de siste to ukene, blir bedt om å teste seg.

Brasil og Guatemala begrenser også innreisen fra det sørlige Afrika. Brasil stenger grensen for reisende fra seks land, ifølge president Jair Bolsonaros stabssjef.

– Vi skal beskytte brasilianere i denne nye fasen av pandemien i dette landet, skriver Ciro Nogueira på Twitter og opplyser at ordningen blir offentliggjort lørdag og trer i kraft mandag.

Australia nekter innreise fra ni land

Lørdag innførte Australia restriksjoner for folk som kommer fra ni land sør i Afrika. Utenlandske statsborgere som har besøkt Sør-Afrika, Zimbabwe og flere andre land de siste 14 dagene, får ikke reise inn i landet.

Australske borgere og personer bosatt i landet må i karantene i 14 dager dersom de kommer fra disse landene.

– Dette er sterke, raske, avgjørende og umiddelbare handlinger, sa helseminister Greg Hunt til journalister i Canberra.

Varianten omikron, som har en rekke mutasjoner, ble først oppdaget 9. november.

Innreiserestriksjoner også i Midtøsten

Saudi-Arabia er ett av landene i Midtøsten og Nord-Afrika som fredag innførte reiserestriksjoner fra flere afrikanske land på grunn av den nye virusvarianten omikron.

Det saudiske innenriksdepartementet og myndighetene i De forente arabiske emiratene sier reisende fra Sør-Afrika, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini og Mosambik blir nektet innreise

Personer fra disse landene får derimot innreisetillatelse dersom de har vært 14 dager i et annet land og følger koronareglene i Saudi-Arabia, opplyses det.

Det statlige nyhetsbyrået WAM melder at innreiseforbudet i Emiratene trer i kraft mandag og gjelder alle flyselskap og også passasjerer som mellomlander.

Bahrain, Jordan og Marokko har innført lignende ordninger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer