Flere håndballklubber ble hacket: - Vet ikke hvorfor

En rekke norske håndballklubber ble onsdag utsatt for et omfattende dataangrep. Uvedkommende tok kontroll over klubbenes kontoer i sosiale medier.

Elverum er blant klubbene som er hacket. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Elverum er blant klubbene som er hacket. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

Elverum er blant klubbene som er rammet. Daglig leder Mads Fredriksen opplyser til NTB at alle andre klubber i Norsk Topphåndball også har de samme problemene.

Det bekrefter også daglig leder i Norsk Topphåndball, Hein Barthold.

– Vi har akkurat hatt Teams-møte med klubbene nå. Det gjelder i praksis alle. Enten er de hakket, eller så blir de hacket i løpet av de neste timene, sier Barthold.

Han opplyser at en samarbeidspartner allerede natt til onsdag skal ha oppdaget mistenkelige atferd knyttet til flere Facebook-kontoer.

– Det kom da nye brukere som hadde tilsynelatende fornuftige navn, men da man på mailadressen, var den ikke normal, sier Barthold.

Stengte bankkontoer

Utover dagen onsdag ble flere og flere klubber rammet. Da ble det tatt raske grep for å forhindre at verdier skulle gå tapt.

– Nå er det to ting som er utfordrende. Det ene er å håndtere det økonomiske problemet. Det andre er at klubbene ikke har tilgang til sine Facebook-sider, sier Hein Barthold.

Elverum er blant klubbene som måtte svinge seg rundt raskt.

– Vi fikk sperret bankkortene våre som var registrert på Facebook. Heldigvis fikk hackerne med seg bare rundt fire kroner, sier daglig leder Mads Fredriksen til NTB.

Østlendingen omtalte saken først.

Facebook-hjelp

Det er toppklubbenes Facebook-sider som har blitt overtatt av uvedkommende. De øvrige kontoene i sosiale medier er uberørte av angrepet. På flere av sidene lå det onsdag annonser med asiatisk skrift.

Flere klubber, blant dem Kristiansand Vipers, har også fått sine kontoer slettet, opplyser Barthold i Norsk Topphåndball.

Der skal i utgangspunktet gjelde to klubber.

– Nå er vi avhengig av at Facebook bidrar raskt og er flinke. De er allerede blitt kontaktet, sier Barthold.

Foreløpig er det usikkert hvordan hackerne har fått innpass.

– Vi vet ikke hvorfor eller hvordan dette har skjedd, sier Barthold.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer