Flere fengselsplasser, flere sykehjemsplasser og billigere campingvogn

Momsgrensekutt og skattelette er ikke de eneste lekkasjene fra det nye statsbudsjettet.

(upublisert) Opprettet
Tradisjonen tro har det i løpet av den siste uka taktfast kommet lekkasjer fra årets forslag statsbudsjettet, som fremlegges klokka 10 i dag. Mens den store nyheten for folk flest har vært at momsgrensa for netthandel økes fra 200 til 500 kroner, til svært kraftige reaksjoner, er det også en rekke små endringer som kan påvirke deg. Her er noen av dem:

1. Flere fengselsplasser, mer politi, kjappere forsvar

Straffe- og rehabiliteringspolitikk har lenge vært en av FRPs fanesaker, og det kan se ut til at de tar seg selv på året med sitt første statsbudsjett i regjering. NRK melder at det i dag skal fremlegges et forslag om å opprette 41 nye fengselsplasser for å avlaste dagens soningskøer. Samtidig planlegger de også et nytt ungdomsfengsel på Eidsvoll, skriver avisen ifølge VG. TV2 har fått nyss i det skal ansettes 350 flere politifolk enn tidligere, mens VG kunne røpe at det blir 69 nye politijuriststillinger fra neste år. Foreningen Politijuristene kaller det tidenes løft, og håpet er at det skal føre til en høyere oppklaring av straffesaker. VG melder i samme åndedrag at Forsvarets responstid når politiet ber om bistand med helikopter skal halveres fra to til én time.

2. Billigere campingvogn, snøscooter og motorsykkel

Mange eksosglade nordmenn kan se fram til å spare penger på framkostmidlene sine fra neste år av. VG erfarer at årsavgiften på campingvogner er på vei ut. I skrivende stund er den på 1120 kroner for campingvogner over 350 kilo. Avisen kan deretter røpe at særavgiftene for snøscootere og motorsykler skal fjernes. Det vil gjøre dem billigere i innkjøp.

3. Tilskudd til nye sykehjemsplasser

Det øremerkes 500 millioner kroner som kommuner kan søke om å få bruke til opprettelse av nye sykehjemsplasser, skriver NRK. Håpet er at det skal kunne utgjøre 2500 nye sykehjemsplasser på sikt. 200 millioner av de kronene skal være regelrette investeringstilskudd til nye omsorgsplasser. Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen støtter forslaget, men mener det er altfor lite. – Vi lagde rause investeringstilsagn akkurat som regjeringen gjør nå. Likevel er tallenes tale klare, det ble ikke bygget i nærheten av nok. Jeg støtter langt på vei det regjeringen presenterer i budsjettet nå, men i selverkjennelsens lys ser vi at det trengs nye løsninger, hevder han til NRK.   Hvilken lekket endring ser du mest fram til i årets statsbudsjett? Ser du noen absolutte feilskjær? Diskuter det gjerne under, eller på SOLs Facebook-side!
 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.