Flere eksplosjoner i Kyiv nyttårsaften – flyalarmen har gått i hele Ukraina

Det har vært flere eksplosjoner i Kyiv nyttårsaften. Luftvernsirenene går i Ukraina etter meldinger om raketter avfyrt fra russiske fly.

Publisert
Sist oppdatert

Vitner forteller at de har hørt rundt ti eksplosjoner i Kyiv. Ordfører Vitalij Klitsjko bekrefter at det har vært eksplosjoner.

Luftvernsystemene i Kyiv har vært aktivert. Det er ikke kjent om eksplosjonene skyldes raketter som har slått ned, eller at de er blitt skutt ned.

Kyiv Independent melder at flyalarmen går i alle regioner med unntak av de okkuperte regionene Luhansk og Krim. I flere regioner er strømmen borte etter angrepene.

Advarte mot angrep

Ifølge meldinger på Twitter har det vært minst tre bølger med rakettangrep nyttårsaften.

– Russiske «presanger» flyr over Kyiv-regionen nå. Vi frykter det ikke, skriver Ukraine Front Lines på Twitter.

Det er blitt advart mot russiske rakettangrep i forbindelse med nyttårsfeiringen. Det britiske forsvarsdepartementet advarte mot dette i sin daglige etterretningsoppdatering lørdag.

President Volodymyr Zelenskyj har flere ganger i jula bedt alle ukrainere være oppmerksom på faren for angrep og lytte til luftvernsirenene.

Angrepsbølger

– Siden oktober har Russland oppretthold et mønster om å gjennomføre intensive angrepsbølger hver sjuende til tiende dag, skriver Storbritannias forsvarsdepartement i sin etterretningsoppdatering nyttårsaften.

Eksperter har pekt på at Russland gjennomfører slike bølgeangrep for å påvirke sivilbefolkningen. De angriper med mange raketter samtidig for å overbelaste Ukrainas luftforsvar, ifølge eksperter. Det samme skriver britene.

– Men det er en realistisk mulighet for at Russland vil bryte dette mønsteret og angripe igjen de neste dagene for å undergrave moralen til ukrainerne i nyttårsfeiringen, skriver britene.

Mer om