Flere eks-ansatte i Afghanistan kan få asylsøknaden sin behandlet

Lokalt ansatte for Norge i Afghanistan som ikke søkte asyl i forbindelse med søknadsordningen i 2015, kan få søknaden sin behandlet.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) åpner for at noen asylsøknader fra tidligere ansatte i Afghanistan kan behandles i lys av den alvorlige situasjonen i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) åpner for at noen asylsøknader fra tidligere ansatte i Afghanistan kan behandles i lys av den alvorlige situasjonen i landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– I forbindelse med behandling av saker etter 2015-instruksen fikk ti personer avslag av tungtveiende grunner. Det legges ikke opp til å behandle disse søknadene på nytt, sier justisminister Monica Mæland (H) i en epost til NTB mandag morgen.

– Derimot finnes det grupper som ikke var dekket av 2015-instruksen. Det finnes også personer som har vært lokalt ansatte som av ulike grunner valgte å ikke søke i forbindelse med søknadsordningen i 2015. Disse gruppene kan bli behandlet nå i lys av den alvorlige situasjonen, fortsetter hun.

Taliban overtok makten i Afghanistan søndag. Samtidig har regjeringen jobbet på spreng med den svært vanskelige saken til rundt ti afghanere, de fleste av dem renholdere som i flere år jobbet for Forsvaret i Afghanistan, som har fått avslag på ønsket om å få komme til Norge.

Det har vekket sterke reaksjoner at afghanske eks-ansatte som har bistått de norske styrkene, har fått avslag på sine søknader om opphold. Regjeringen har gjentatte ganger i sommer avvist å ta en ny vurdering av disse sakene, som har vært ønsket av flere opposisjonspartier.

66 prosent av de spurte i en undersøkelse som Kantar har utført for Forsvarets forum , mener at Norge bør gi oppholdstillatelse til alle afghanere som har jobbet for Norge i Afghanistan.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer