Flere drept i nye russiske angrep i Ukraina

Områder ved Kyiv og Tsjernihiv nord i Ukraina ble torsdag rammet av omfattende russiske rakettangrep for første gang på flere uker.

Ukrainsk artilleri skyter mot russiske stillinger ved frontlinjen i Kharkiv-regionen. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB.
Ukrainsk artilleri skyter mot russiske stillinger ved frontlinjen i Kharkiv-regionen. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Kharkiv i nordøst ble også angrep på nytt.

I Kyrovograd-distriktet sentralt i landet ble fem mennesker drept og 25 såret, ifølge regionens guvernør, Andrij Rajkovitsj. Han sier at en flyskole var målet for angrepet.

– En av de drepte var militær, sier guvernøren i et innlegg i sosiale medier.

Angrepene skjer samtidig som ukrainske styrker er på offensiven i et forsøk på å gjenerobre russisk-okkuperte områder sør i landet.

– I morges satte fienden i gang et rakettangrep mot et lokalsamfunn i Vysjorod-distriktet, skriver guvernør i Kyiv-regionen, Oleksij Kuleba, på Telegram. Han sa senere torsdag at 15 personer ble såret i angrepet, fem av dem sivile.

Raketter fra Svartehavet

Ifølge Oleksij Hromov i den ukrainske generalstaben ble Kyiv-området angrepet med seks raketter avfyrt fra Svartehavet. En militær enhet i Liutizj i utkanten av hovedstaden ble truffet, sier han.

Hromov sier angrepet ødela en bygning og skadet to andre, og at det ukrainske forsvaret skjøt ned en av rakettene over Butsja.

Kuleba setter angrepene i sammenheng med den nylig innførte ukrainske markeringen av 28. juli som dagen da landet fikk status som stat.

– Russland tar hevn, ved hjelp av raketter, for den omfattende folkelige motstanden. Ukrainerne var i stand til å organisere denne motstanden nettopp på grunn av statusen som stat, sier han til ukrainsk TV.

– Ukraina har allerede ødelagt Russlands planer og fortsetter å forsvare seg, fortsetter han.

– Angrep fra Belarus

Tidlig torsdag meldte også guvernøren i Tsjernihiv-regionen, som ligger helt nord i landet, at det var skutt flere raketter fra Belarus mot et lokalsamfunn.

Russiske styrker trakk seg tilbake fra områder ved Kyiv og i Tsjernihiv for flere måneder siden.

Rakettangrepene ble gjennomført dagen etter at lederen for de prorussiske separatistene øst i Ukraina, Denis Pusjilin, offentliggjorde en melding der han ber russiske styrker «frigjøre russiske byer grunnlagt av det russiske folk». Deretter ramset han opp Kyiv, Tsjernihiv, Poltava, Odesa, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Zaporizjzja og Lutsk.

Kharkiv, landets nest største by, ble også utsatt for en rekke granatangrep i løpet av natten, opplyser ordfører Ihor Terekhov. Det samme var tilfelle i byen Mykolajiv, ifølge ukrainske tjenestemenn. Mykolajiv ligger ved Svartehavet sør i landet.

– Sårbare russiske styrker

Imens fortsetter ukrainske styrker motangrepet ved russisk-okkuperte Kherson sør i landet, der de denne uken ødela en viktig bro over elva Dnipro, noe som kan skade russernes forsyningslinjer.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet har ukrainske styrker brukt sitt nye, langtrekkende artilleri til å skade minst tre av bruene over elva den siste tiden.

Departementet meldte torsdag morgen at motoffensiven er i ferd med å skyte fart.

– Russlands 49. armé er stasjonert på vestbredden av Dnipro-elven og ser nå svært sårbar ut, skriver departementet i en etterretningsoppdatering på Twitter. Videre skriver de at Kherson, en viktig storby som ble erobret av Russland tidlig i krigen, er så godt som avskåret fra andre okkuperte områder.

– Tap av byen vil undergrave de russiske forsøkene på å fremstille okkupasjonen som en suksess, heter det videre i meldingen.

Advarer om forflytning

Ukrainske medier siterer president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Oleksej Arestovitsj på at operasjonen for å gjenerobre Kherson er i gang. Han sier de ukrainske styrkene har som mål å isolere de russiske styrkene i området og gi dem tre alternativer – «retrett, hvis mulig, å overgi seg eller å bli ødelagt».

Oleksij Danilov i det nasjonale ukrainske forsvars- og sikkerhetsrådet sier samtidig at Russland konsentrerer så mye styrker som mulig i retning av byen.

– En svært stor styrkeforflytning er i gang, advarer han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer