Flere demonstrasjoner utenfor den russiske ambassaden i Oslo

Torsdag varsler flere aktører at de kommer til å demonstrere foran den russiske ambassaden i Oslo for å markere motstand mot landets invasjon av Ukraina.

Olga Lietnieva er fra Ukraina og er på ferie i Norge og hun hadde møtt opp foran den russiske ambassaden for å demonstrere mot krigshandlingene i hjemlandet. Foto: Heiko Junge / NTB
Olga Lietnieva er fra Ukraina og er på ferie i Norge og hun hadde møtt opp foran den russiske ambassaden for å demonstrere mot krigshandlingene i hjemlandet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Organisasjonen SmåRådina som arbeider for demokrati i Russland, startet sin demonstrasjon klokken 11.

– Vi vil si nei til krigen i Ukraina, nei til krigshandlinger og nei til bombingen av ukrainske byer, sier leder Maria Stensrud til NTB.

Ifølge Stensrud vil både russere, ukrainere og nordmenn møte opp for å markere sin motstand. Hun sier demonstrasjonen kan komme til å vare hele dagen.

– Vi har vært i kontakt med politiet for å si at vi kommer til å demonstrere. Vi har ikke hatt noe kontakt med ambassaden, sier Stensrud.

Fikk dramatisk telefon

En av demonstrantene foran den russiske ambassaden er Olga Lietnieva. Hun jobber i det ukrainske justisdepartementet i Kyiv og er på ferie for å besøke ektemannen som jobber i Norge. I morgentimene fikk hun en telefon fra sin tante i byen Donetsk i hjemlandet.

Demonstrasjon foran den russiske ambassaden i Oslo. Både russere og ukrainere møtte opp for å markere sin motstand mot de pågående krigshandlingene i Ukraina. Demonstrantene hadde med plakater med ulike budskap til Russland. Foto: Heiko Junge / NTB
Demonstrasjon foran den russiske ambassaden i Oslo. Både russere og ukrainere møtte opp for å markere sin motstand mot de pågående krigshandlingene i Ukraina. Demonstrantene hadde med plakater med ulike budskap til Russland. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

– Hun tror hennes siste dag er kommet, sier en gråtkvalt Lietnieva til NTB, og at hun selv nå ønsker å flytte til Norge.

Lietnieva har også vært i kontakt med svigerfaren sin som bor i Luhansk, som frykter han ikke kommer seg ut av landet.

Fra klokken 17 vil blant annet MDG, Rødt, SV, AUF og Norges Fredsråd demonstrere foran ambassaden.

Demonstrasjon i Bergen også

Leder Volodymyr Novosad i Den Ukrainske Foreningen i Bergen og Hordaland sier til NRK at de planlegger en demonstrasjon ved den blå steinen i Bergen sentrum klokken 15 torsdag.

Lørdag denne uken er det også planlagt flere støttemarkeringer for Ukraina i Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim.

Støtte til Ukraina

Organisasjonene bak arrangementet er Ukrainsk forening for Øst-Norge, Den Ukrainske forening i Norge, Den norske demokratiforening, SmåRådina og Norges Fredsråd.

– Markeringen arrangeres for å vise at Norge støtter Ukraina mot en ubegrunnet og ensidig russisk aggresjon. Vi vil vise at befolkningen i Ukraina ikke står alene og har støtte fra det norske folk, sier Misha Tryndiuk fra Den Ukrainske forening i Norge til NTB.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer