Flere bikker over 1 million kroner i studiegjeld

Studenter som avsluttet utdanningen sin i fjor, hadde i gjennomsnitt 410.000 kroner i studiegjeld. Rundt 1.250 personer hadde over 1 million kroner i gjeld.

Administrerende direktør i Lånekassen Kjetil Moen i Lånekassens er opptatt av at studenter har et bevisst forhold til studiegjelden. Foto: Lise Åserud / NTB
Administrerende direktør i Lånekassen Kjetil Moen i Lånekassens er opptatt av at studenter har et bevisst forhold til studiegjelden. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Gjelden øker for mange før de går ut i arbeidslivet, viser tall fra Lånekassen.

Gjennomsnittsgjelden var 10.000 kroner høyere for studenter som var ferdige med utdanningen i fjor sammenlignet med året før. For ti år siden var gjennomsnittet 321.000 kroner i gjeld, målt i 2022-kroner.

– Det har vært en gradvis utvidelse fra ti til elleve måneder studiestøtte, og det har kommet flere nye ordninger i Lånekassen de senere årene, sier administrerende direktør i Lånekassen Kjetil Moen.

Han nevner tilleggslån til studenter over 30 år og ekstraordinære lån i forbindelse med koronapandemien.

– Alt dette bidrar til at alle kan ta utdanning, men det fører også til at den totale gjelden øker, sier Moen.

Utenlandsstudier koster

Utenlandsstudentene bidrar til å dra opp gjennomsnittet. De som tok graden sin i Norge hadde i fjor en gjennomsnittlig studiegjeld på 389.000 kroner, mens tilsvarende for utenlandsstudenter var 684.000 kroner.

Hovedårsaken er at mange må betale skolepenger. Fra høsten 2017 fikk utenlandsstudentene mulighet til å låne 100.000 kroner mer for å dekke studiegjeld ved spesielt dyre studiesteder.

Når man ikke lenger får støtte til å fulltidsutdanning, må man begynne å betale ned på studielånet. I fjor gikk 109.000 personer fra å motta støtte til å betale tilbake.

Stadig flere har milliongjeld

1.250 kunder hadde over 1 million i gjeld da de startet nedbetalingen. Året før var tallet 900, mens i 2022 gjaldt dette bare ti personer.

De fleste med så høy gjeld har studert i utlandet, men det gjelder også stadig flere som kun har studert i Norge. I fjor var det drøyt en av fire i denne gruppen.

Lånekassen ber studentene være bevisste

Lånekassen er opptatt av at studentene skal huske på at studielånet skal betales tilbake.

– Vi er opptatt av at kundene våre skal ha et bevisst forhold til sin egen gjeld. Dette er ekstra viktig nå som vi er inne i en periode med prisvekst og høyere renter, sier Moen.

Den månedlige regningen for en kunde med 1 million kroner i gjeld med dagens rente, er i overkant av 6000 kroner i måneden. En kunde med gjennomsnittsgjeld på 410.000 kroner må ut med 2.500 kroner i måneden.

1,2 millioner nordmenn er kunde i Lånekassen i dag. Av disser er det rundt 770.000 som betaler ned på lånet sitt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer