Fritt Ord:

Flere av årets vinnere sitter i fengsel

Fem hviterussiske journalister og medieinstitusjoner får Fritt Ords Free Media Awards for 2021.

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås er jurymedlem for NTBs språkpris.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås er jurymedlem for NTBs språkpris.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Vis mer
Publisert

Presseprisene, som er øremerket journalister og medier i Øst-Europa, går i år til journalisten Katsiaryna Barysevitsj, nyhetsportalen Tut.by, medieorganisasjonen The Belarus Association of Journalists (BAJ), journalisten Natallja Lubnewskaja og journalisten Katsiaryna Andrejeva sammen med fotografen Darja Tsjultsova.

De fem mottakerne får prisen for sitt mot til å undersøke, dekke og dokumentere det siste årets politiske kriser i Hviterussland.

Dramatisk år

Juryen som har valgt prisvinnerne, skriver i en pressemelding: «Vi gir alle presseprisene til hviterussiske journalister og medier for deres enestående arbeid og mot gjennom dette dramatiske året.

Ifølge The Belarusian Association of Journalists (BAJ) arresterte myndighetene i fjor 480 journalister, som til sammen har tilbrakt 1.200 dager i fengsel.

Fengslede prisvinnere

– At noen av prisvinnerne er blitt fengslet, illustrerer de alvorlige konsekvensene som i dag rammer hviterussiske borgere som kjemper for sosiale rettigheter, ytringsfrihet og demokrati, sier Knut Olav Åmås, direktør for Stiftelsen Fritt Ord.

Stiftelsen Fritt Ord tildeler presseprisene i samarbeid med tyske ZEIT-Stiftung.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer