Flere alvorlige øyeskader: Eksploderte under opprydning

Til sammen elleve personer fikk øyeskader av nyttårsfyrverkeriet under årets feiring. De skadde er ti menn og en gutt.

Nyttårsaften med Oslo kommunes fyrverkeri fra havnebassenget utenfor Rådhuset. Med Havnelageret (t.h.) og tårnet på festningen (bak). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Nyttårsaften med Oslo kommunes fyrverkeri fra havnebassenget utenfor Rådhuset. Med Havnelageret (t.h.) og tårnet på festningen (bak). Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er fem færre skader enn i fjor, opplyser overlege Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus.

Første nyttårsdag hvert år samler Bull inn tall fra sykehus i hele landet med personer som er behandlet for øyeskader etter nyttårsfeiringen.

– Fire av de elleve er alvorlig skadd. Det vil si at man kan forvente betydelig reduksjon av synet. De sju andre har øyeskader som er moderat alvorlige. Ingen av dem som er skadd rapporterer å ha brukt vernebriller da ulykken skjedde, sier Bull.

En ti år gammel gutt opplevde at en rakett gikk av rett fremfor ansiktet, og unngikk alvorlig skade av øyet fordi han hadde vernebriller. Han er ikke med i årets skadestatistikk.

To av de skadde var tilskuere. En av de skadde deltok ifølge Bull trolig i fyrverkerikamp.

– Alle de alvorlige øyeskadene og fire av de moderat alvorlige skjedde ved bruk av effektbatterier, sier Bull.

Et batteri eksploderte umiddelbart da lunten ble tjent, et eksploderte under opprydding en time etter tilsynelatende vellykkede bruk, to veltet, en person lente seg over batteriet ved påtenning og en gikk tilbake da raketten ikke kom etter første gangs påtenning, forteller Bull.

For tre av skadene har en ikke opplysninger om type fyrverkeri.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer