Fjernet retten til abort - nå kan abortpillen stå for tur

Neste strid i USA vil trolig stå om tilgangen til lovlige abortpiller etter at høyesterett fjernet den føderale retten til abort for amerikanske kvinner.

Esme Ledezma hadde på seg hjemmelagde øredobber laget av abortpiller under en demonstrasjon. Tilgangen til slike piller blir trolig den neste store kampsaken i USA. Foto: Karen Warren/AP/NTB
Esme Ledezma hadde på seg hjemmelagde øredobber laget av abortpiller under en demonstrasjon. Tilgangen til slike piller blir trolig den neste store kampsaken i USA. Foto: Karen Warren/AP/NTB Vis mer
Publisert

I snart 50 år har amerikanske kvinner hatt tilgang til selvbestemt abort, men den epoken er over. Etter at høyesterett 25. juni bestemte seg for å oppheve dommen kjent som Roe vs. Wade, er det nå opp til de ulike statene om abort skal være lov eller ikke. Dermed vil USA fremover bli et lappeteppe av ulike abortlover.

President Joe Biden og hans administrasjon gjør nå alt de kan for å undergrave kjennelsen fra høyesterett, selv om det er lite de faktisk kan gjøre. Kun timer etter at abortvedtaket ble kjent, holdt Biden en pressekonferanse.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å beskytte kvinners rettigheter i stater der de nå merker konsekvensene av dagens avgjørelse, sa presidenten i den TV-sendte talen.

Abortforkjemper protesterte utenfor høyesterett i Washington 26. juni etter at den føderale retten til selvbestemt abort ble fjernet. Foto: Gemunu Amarasinghe AP/NTB
Abortforkjemper protesterte utenfor høyesterett i Washington 26. juni etter at den føderale retten til selvbestemt abort ble fjernet. Foto: Gemunu Amarasinghe AP/NTB Vis mer

Biden fulgte opp med å be om økt tilgang til abortpiller for alle amerikanske kvinner.

Etterspørselen er ventet å øke

I flere konservative stater trådte abortforbudet i kraft kun kort tid etter at abortkjennelsen ble kjent, og det er ventet at flere vil følge etter. Mange har også innskrenket retten til abort kraftig.

Kvinner som bor i stater med forbud, vil fremover ha valget om å ta en ulovlig abort, reise til en stat der abort fremdeles er lovlig, eller få tak i abortpiller. Bruken av abortpiller står allerede for rundt halvparten av alle gjennomførte aborter i USA, og etterspørselen etter slike piller er ventet å stige kraftig fremover.

Abortforkjemper med klart budskap under demonstrasjoner i Washington 25 juni. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/NTB
Abortforkjemper med klart budskap under demonstrasjoner i Washington 25 juni. Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/NTB Vis mer

Pillene kan brukes for å avslutte et uønsket svangerskap fram til tolvte uke og består av to ulike medisiner som må tas på ulike tidspunkter. Dose to skal tas 48 timer etter den første.

Pillene gir håp

Allerede dagen etter vedtaket fra høyesterett samlet demonstranter seg utenfor høyesterettsbygningen i Washington med plakater hvor de opplyste om hvor kvinner kan få tak i abortpiller. Andre ropte slagordet: «My body, my choice».

– Det er umulig å stoppe abortpillene, sier Rebecca Gomperts, en lege som leder organisasjonen Aid Access.

Aid Access holder til i Østerrike og tilbyr abortpiller via nett til dem som måtte ønske det. Gomperts er overbevist om at situasjonen for amerikanske kvinner nå, ikke kan sammenlignes med hvordan det var før Roe vs. Wade-dommen fra 1973.

Legen mener at siden pillene finnes, finnes det også måter å gjennomføre abort på for dem som trenger det. Men det kan vise seg å ikke være fullt så enkelt.

Abortpiller i en gråsone

Mat- og legemiddeltilsynet (FDA) i USA godkjente bruk av abortpiller for to tiår siden, og i fjor gjorde de det også lovlig å bestille dem via nett. Likevel befinner bruken av pillene seg i en gråsone i stater med strenge abortregler.

Hvordan bruken av abortpillene skal reguleres, vil trolig bli heftig debattert fremover. Ifølge Guttmacher Institute, en forskergruppe som er for abort, krever nå 19 stater at abortpiller skrives ut av en lege som fysisk har møtt deg. Dermed blir det ulovlig å få pillene via posten.

I noen stater er det også forbudt for kvinner å søke hjelp fra leger og organisasjoner via internett. Et annet problem er hvordan pillene skal brukes, og flere stater krever at en lege må være til stede.

Kampen fortsetter

Samtidig som liberale stater nå forbereder seg på å bistå kvinner fra andre steder som trenger abort, er frykten at mange konservative stater vil gå så langt som å straffeforfølge helsepersonell og til og med pasientene for å søke abort.

Det er steile fronter i abortdebatten i USA. Abortmotstanderne feiret etter at høyesterett valgte å sette Roe vs. Wade til side. Foto: Jose Luis Magana/AP/NTB
Det er steile fronter i abortdebatten i USA. Abortmotstanderne feiret etter at høyesterett valgte å sette Roe vs. Wade til side. Foto: Jose Luis Magana/AP/NTB Vis mer

Også det å bestille og bruke abortpiller er det flere som ønsker å forby.

USAs justisminister Merrick Garland er én av dem som frykter slike innstramminger, og advarer nå stater om at det ikke vil være mulig for dem å forby abortpiller. Årsaken er at føderal lov står over statens egne lover.

Abortmotstanderne i landet er likevel klare til kamp. Aktivisten Savannah Craven sier målet de jobber for, er å forby alle former for abort, også abortpiller, i hele USA.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer