Fiskeriministeren om Freya: Avliving var det beste alternativet

Å avlive hvalrossen Freya var det beste alternativet, svarer fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) på skriftlig spørsmål fra MDG.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) mener det var riktig å avlive hvalrossen Freya. Foto: Torstein Bøe / NTB
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) mener det var riktig å avlive hvalrossen Freya. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Folk fulgte ikke myndighetenes anbefalinger om å holde avstand til Freya, skriver Skjæran.

– Det resulterte i situasjoner der både publikum og hvalrossen sto i fare for å bli skadd, eller liv kunne gå tapt. Dyret fremsto etter hvert også som mer stresset, skriver han.

MDGs Lan Marie Berg spurte fiskeriministeren om å redegjøre for hvilke vurderinger Fiskeridirektoratet gjorde da det ble besluttet å avlive hvalrossen, og hvorfor ikke tiltak som økt sikkerhet eller bedøving og flytting av dyret ble gjennomført.

Hvalrossen Freya fant seg til rette blant annet på Bygdøy og ved Frognerkilen i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Hvalrossen Freya fant seg til rette blant annet på Bygdøy og ved Frognerkilen i Oslo. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Fiskeriministeren viser til Dyrevelferdsloven og naturmangfoldsloven.

– En avgjørelse om avlivning må være saklig begrunnet og ha en forsvarlig avveining mellom de ulike hensyn. En slik avveining ble også foretatt i dette tilfellet, skriver Skjæran.

Bedøving og flytting ble vurdert som for vanskelig og risikabelt.

– På bakgrunn av stor usikkerhet om det faktisk var dyrevelferdsmessig forsvarlig å gjennomføre, samt de betydelige kostnadene knyttet til en slik operasjon, ble det besluttet at flytting ikke var et alternativ, skriver han.

Hvalrossen Freya ble avlivet 14. august av personell fra Fiskeridirektoratet etter å ha tilbrakt store deler av sommeren i Oslo. Direktoratet fryktet at det ville oppstå farlige situasjoner mellom Freya og mennesker.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer