FIS viderefører Russland-nekten: – Klar og tydelig avgjørelse

Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) viderefører utelukkelsen av russiske og belarusiske utøvere. De holdes utenfor verdenscup og mesterskap.

FIS-styremedlem Erik Røste etter møtet i Sölden der utestengelsen av utøvere fra Russland og Belarus ble opprettholdt. Foto: Lise Åserud / NTB
FIS-styremedlem Erik Røste etter møtet i Sölden der utestengelsen av utøvere fra Russland og Belarus ble opprettholdt. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Utestengelsen opprettholdes. Det vil si ingen utøvere fra Russland eller Belarus i FIS-konkurranser framover. Vi vil heller ikke oppnevne noen offisielle fra de to landene, som teknisk delegat eller dommer eller noe, sa det norske FIS-styremedlemmet Erik Røste til NTB.

– Derimot var det ikke flertall for å utestenge delegater fra Russland og Belarus fra møter.

Det svenske styremedlemmet Mats Årjes var førstemann til å melde om vedtaket.

– Det ble som ventet. Samme vedtak som før, sa han til nyhetsbyrået TT.

Noe senere ble avgjørelsen bekreftet i en pressemelding fra FIS.

Aleksander Bolsjunov og flere russiske langrennsløpere avbildet i Holmenkollen 1. mars. De får heller ikke framover delta i FIS-konkurranser. Foto: Annika Byrde / NTB
Aleksander Bolsjunov og flere russiske langrennsløpere avbildet i Holmenkollen 1. mars. De får heller ikke framover delta i FIS-konkurranser. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

– FIS-styret besluttet, med hensyn til våre konkurransers integritet og alle deltakeres sikkerhet, og i tråd med IOCs anbefalinger, å videreføre vår avgjørelse om ikke å la russiske og belarusiske lag og utøvere delta i FIS-konkurranser, står det.

Glad

Avgjørelsen ble tatt i østerrikske Sölden lørdag kveld. Der var medlemmene samlet i forbindelse med åpningshelgen i alpint. Det var ingen uenighet om vedtaket, ifølge både Årjes og Røste.

– Vi hadde en diskusjon om idrett kontra politikk, men dette handler om et brutalt angrep på det ukrainske folk, og da kan vi ikke være nøytrale. Jeg er veldig glad for at det ble en så klar og tydelig avgjørelse i dag, sa Røste til NTB.

– Det handler ikke om politikk, men om en krig hvor uskyldige mennesker blir drept hver dag. Da er det noe helt ekstraordinært som krever ekstraordinære tiltak. Det er ingen tvil om at dette er riktig i den situasjonen vi er nå.

Han mener de russiske idrettsfolkene som blir utestengt selv kan påvirke når de kan få konkurrere igjen.

– Jeg må legge til at vi ønsker jo russisk deltakelse, men det er ikke vi som avgjør når det skjer. Det er de som kan avgjøre det, ved å stoppe det meningsløse som nå skjer, sa han.

Tvil

En videre utestengelse av Russland og Belarus var ventet, men uttalelsene fra FIS' generalsekretær Michel Vion i september sådde tvil. De kunne tolkes som at han satte døren på gløtt for russisk og belarusisk deltakelse internasjonalt allerede kommende vinter.

– Han ble nok noe misforstått. Det var ingen uenighet i vedtaket i dag, sa Røste, som forstår at det ble oppstyr rundt uttalelsene.

– Det er en sak som engasjerer, og jeg har stor respekt for at folk er engasjert i det her.

Før lørdagens møte ble det signalisert fra både svensk og norsk hold at boikott av verdenscupen ville være aktuelt hvis sanksjonene ikke ble opprettholdt.

Krig

Utøvere fra Russland og Belarus har vært utelukket siden mars som følge av krigshandlingene i Ukraina. Norges Skiforbund har i høst jobbet for at landene også skal holdes utenfor all møtevirksomhet i FIS-systemet.

Forrige måned boikottet NSF høstmøtene i FIS da det ble oppdaget at russiske og belarusiske representanter hadde lov til å delta.

Verdenscupene i de ulike skiidrettene har enten begynt eller har snarlig åpning. Sesongens høydepunkt blir VM i nordiske grener i Planica i februar.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer