Finlands unge statsminister opp til eksamen

Finland holder lokalvalg søndag, noe som blir sett på som den første testen på hvor populær regjeringen til Sanna Marin er.

Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: AP / NTB.
Finlands statsminister Sanna Marin. Foto: AP / NTB. Vis mer
Publisert

Sosialdemokraten Marin (35) ble omtalt som verdens yngste statsleder da hun kom til makten i desember 2019. Få måneder senere ble Finland i likhet med resten av verden rammet av koronapandemien, noe som naturlig nok har preget hennes første tid som statsminister.

Koronahåndteringen til finske myndigheter har fått skryt internasjonalt, men resultatet i søndagens lokalvalg kan ende opp som en skuffelse for Marin og Sosialdemokratene.

Indre strid

Til tross for at statsministeren er populær, sliter partiet med å tiltrekke seg nye velgere. Konservative Samlingspartiet og det nasjonalistiske populistpartiet Sannfinnene leder på meningsmålingene.

Valgkampen har vært preget av koronapandemien og av indre strid i Marins fempartikoalisjon.

I april holdt hele regjeringen på å falle da Centern truet med å gå ut av regjeringen på grunn av høy offentlig pengebruk. Intense forhandlinger berget regjeringen, men eksperter mener krisen avdekket dype skillelinjer mellom Sosialdemokratene og Centern.

Store utgiftsposter som en planlagt helsereform, skattejusteringer og pandemihåndteringen er blitt heftig diskutert i valgkampen.

Frokostgate

I ukene før valget har Marin også fått heftig kritikk for at hun og familien har fått frokost på skattebetalernes regning. Marin har beklaget at hun tok imot frokostpengene, og betalt tilbake en sum på over 140.000 kroner for å redde seg inn i saken som i finske medier er omtalt som «frokostgate».

En måling fra kringkasteren YLE torsdag, viser at Samlingspartiet ligger an til en oppslutning på 19,6 prosent, Sannfinnene 18 og Sosialdemokratene 17. Det er en nedgang på 1,1 prosentpoeng siden forrige valg for Sosialdemokratene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer