Finland og Sverige ventes å søke om Nato-medlemskap i sommer

Etter Russlands invasjon av Ukraina venter USA at Finland og Sverige søker om å få bli medlem av Nato i sommer, skriver den britiske avisa The Times.

Etter Russlands invasjon av Ukraina venter USA at Finland og Sverige søker om å få bli medlem av Nato i sommer, skriver den britiske avisa The Times. Finlands statsminister Sanna Marin sa i helga at Russland ikke er «naboen vi trodde de var». Foto: John MacDougall / Pool via AP / NTB
Etter Russlands invasjon av Ukraina venter USA at Finland og Sverige søker om å få bli medlem av Nato i sommer, skriver den britiske avisa The Times. Finlands statsminister Sanna Marin sa i helga at Russland ikke er «naboen vi trodde de var». Foto: John MacDougall / Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En høytstående amerikansk tjenesteperson spør retorisk hvordan krigen kan «være noe annet enn en massiv strategisk fadese for Putin», og at de venter at Finland søker om medlemskap i juni, og at Sverige vil følge etter, skriver avisa.

Amerikanske kilder opplyser til The Times at Nato-medlemskap for de to landene var «et samtaleemne» i samtaler mellom alliansens utenriksministre forrige uke, der også Sverige og Finland deltok.

Både i Sverige og Finland har Nato-debatten blusset opp etter Russlands invasjon av Ukraina. Finnenes statsminister Sanna Marin sa lørdag at hun tror spørsmålet om hvorvidt Finland vil søke om medlemskap, avgjøres i sommer.

– Russland er ikke naboen vi trodde de var, sa hun. Videre sa hun at avgjørelsen må tas «grundig, men raskt».

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa for to uker siden at hun på ingen måte utelukker medlemskap. Nato har signalisert at de to landene vil bli tatt imot med åpne armer.

Russland: Sverige og Finland i Nato gir ikke stabilitet

Russland mener at finsk og svensk Nato-medlemskap ikke vil bidra til europeisk stabilitet og at forsvarsalliansen bidrar til konfrontasjon.

– Vi har gjentatte ganger sagt at Nato-alliansen forblir et verktøy rettet mot konfrontasjon, og utvidelsen av den vil ikke bringe stabilitet til det europeiske kontinentet, sier den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov.

Den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov sier at svensk og finsk Nato-medlemskap ikke vil lede til europeisk stabilitet, men heller være et verktøy rettet mot konfrontasjon. Bildet er fra desember 2021. Foto: AP / NTB
Den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov sier at svensk og finsk Nato-medlemskap ikke vil lede til europeisk stabilitet, men heller være et verktøy rettet mot konfrontasjon. Bildet er fra desember 2021. Foto: AP / NTB Vis mer

(©NTB)

EKSPLODERER: Det russiske forsvarsdepartementet har publisert en video som skal vise et angrep mot et militært mål i Ukraina. Video: Det russiske forsvarsdepartementet/Reuters. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer