Finland er sikker på å finne en løsning med Tyrkia

Finland har troen på å kunne finne en løsning som får slutt på Tyrkias motvilje mot svensk og finsk Nato-medlemskap. Tyrkia sier de er åpne for samtaler.

Finlands utenriksminister Pekka Haavisto snakker med pressen på Natos uformelle utenriksministermøte i Berlin lørdag. Foto: Michael Sohn / AP / NTB.
Finlands utenriksminister Pekka Haavisto snakker med pressen på Natos uformelle utenriksministermøte i Berlin lørdag. Foto: Michael Sohn / AP / NTB. Vis mer
Publisert

– Jeg er sikker på at vi til slutt vil finne en løsning og at Finland og Sverige vil bli medlemmer av Nato, sa Finlands utenriksminister Pekka Haavisto da han møtte pressen på et uformelt utenriksministermøte i Nato i Berlin lørdag.

Fredag sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at landet ikke ser positivt på at Finland og Sverige trolig skal bli medlemmer av Nato.

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

Det er spesielt det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) som ser ut til å stå i sentrum for Tyrkias bekymringer. PKK står på Tyrkias terrorliste, og på EUs og USAs tilsvarende lister.

Samtaler i helgen

Haavisto sier han har snakket med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu på telefonen fredag, og at de skal ha nye samtaler i helgen. Også Sveriges utenriksminister Ann Linde har bekreftet at hun skal møte sin tyrkiske kollega.

– Vi har møttes flere ganger før og har ikke tidligere hørt om noen problemer knyttet til en mulig søknad om Nato-medlemskap fra oss. Nå har det kommet nye signaler fra presidenten så jeg skal prøve å finne ut hva det dreier seg om, om det har skjedd noen misforståelser eller lignende, sa Linde ifølge SVT.

Cavusoglu selv sa han er åpen for samtaler med Sverige og Finland.

– En stor andel av det tyrkiske folket er imot medlemskap for land som støtter terrororganisasjonen PKK. Men dette er problemstillinger vi må snakke med de andre Nato-landene om, i tillegg til disse landene, sa Cavusoglu lørdag, med henvisning til Sverige og Finland.

Vil ikke stenge døren

En talsperson for president Erdogan sa lørdag at Tyrkia ikke vil stenge døren for Sverige og Finland i Nato, men at de vil sørge for at alle medlemslandenes sikkerhetsbekymringer blir ivaretatt.

– Det kan ikke bare gå én vei. De kan ikke ignorere Tyrkias bekymringer knyttet til sikkerhet som om det ikke er viktig og så når vi tar opp dette temaet så sier de «Å, dere skaper trøbbel, dere forstyrrer Natos enhet», sa talsperson Ibrahim Kalin ifølge New York Times.

Alle de 30 landene som nå er medlemmer i Nato, må godkjenne en eventuell søknad for at landene skal innlemmes.

Avviser

Kalin sier videre at bekymringene til Tyrkia knyttes til at land som klassifiserer PKK som en terrororganisasjon, som Sverige gjør, ikke oppfører seg som om det er tilfellet.

– Det er problemet, sa Kalin.

På spørsmål om Tyrkia faktisk vil blokkere de ventede søknadene om medlemskap, svarte Kalin avvisende.

– Det er en prosess, sa han.

Sveriges utenriksminister sa på sin side lørdag at det ikke stemmer at Sverige ikke klassifiserer PKK som en terrororganisasjon.

– Det må avklares om den oppfatningen er gitt. Og at jeg skulle ha hatt møter med PKK, som jeg selvfølgelig aldri har hatt, sa Linde.

Møtes

Alle de tre utenriksministrene fra Sverige, Finland og Tyrkia er i helgen i Berlin under Natos uformelle utenriksministermøte, og sier de skal snakke sammen i bilaterale møter.

Også Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) er til stede, og mener Erdogans utspill fredag er uttrykk for nye toner.

– Det som kom nå de siste dagene har ikke vært uttrykt tidligere, så det er nye signaler. Men hva som reelt sett ligger i det må vi høre nærmere om, sa Huitfeldt til pressen på Nato-møtets første dag.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er ikke til stede på møtet da han er syk med korona, men sier han har snakket med Linde og Haavisto om deres lands mulige Nato-søknader.

– Finland og Sverige er våre nærmeste partnere og vi diskuterte utviklingen angående deres mulige søknader om medlemskap, tvitret Stoltenberg lørdag.

– Nato-utvidelser har vært en historisk suksess, avslutter han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer