Finland er innlemmet i Nato

– Vi kan nå erklære at Finland er Natos 31. medlemsland, sa USAs utenriksminister Antony Blinken for få minutter siden.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skjedde idet Finlands utenriksminister Pekka Haavisto overrakte Finlands tilslutningsdokumenter til sin amerikanske kollega Antony Blinken i Brussel tirsdag.

Om kort tid heises Finlands flagg utenfor forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel.

Flere toppolitikere, blant annet Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, har slått fast at dette er en historisk dag. Både Stoltenberg og Blinken har også vært nøye med å uttale at Finlands tilslutning til alliansen er tett knyttet opp til Russlands invasjon av Ukraina i fjor.

– Realiteten er at dette er et resultat av krig i Ukraina. Finland har også en historie som forteller dem om brutaliteten en krig kan utgjøre, sa Stoltenberg tirsdag formiddag med henvisning til Vinterkrigen mellom 1939 og 1940.

– Jeg er fristet til å si at dette kanskje er den eneste tingen vi kan takke Vladimir Putin for. Nok en gang har han fremskyndet noe han hevder han vil forhindre gjennom Russlands angrepskrig, sa Blinken.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer