Finansavis: Krigen mot Hamas kan koste Israel over 50 milliarder dollar

En israelsk finansavis regner med at krigen på Gazastripen kan føre til en økonomisk utgift på over 50 milliarder dollar.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Abir Sultan/ AP /NTB
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Abir Sultan/ AP /NTB Vis mer
Publisert

Summen tilsvarer omtrent 200 milliarder israelske shekler, ifølge finansavisen Calcalist. Tallene baserer seg på innledende tall fra det israelske finansdepartementet.

Avisen melder at estimatet er basert på at krigen kan vare mellom åtte til tolv måneder. Estimatet er på 10 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, og tar utgangspunkt i at kampene skjer på Gazastripen uten deltakelse fra libanesiske Hizbollah, Iran eller Jemen, og rundt 350.000 israelere utkalles til militærtjeneste. Calcalist beskriver de 200 milliarder sheklene som et optimistisk estimat.

Det israelske finansdepartementet sier de ikke går god for anslaget.

Ifølge Calcalist, ville halvparten av kostnaden være forsvarsutgifter, omtrent 1 milliard shekler per dag. Ytterligere 40–60 milliarder shekler regnes som inntektstap, 17–20 milliarder som kompensasjon for bedrifter, og 10–20 til rehabilitering.

Finansminister Betzalel Smotrich i Israel har tidligere sagt at myndighetene i landet forbereder en hjelpepakke til dem som er påvirket av Hamas' angrep, en pakke som er større enn under koronapandemien.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer