Filippinene har kalt Kina inn på teppet etter dette

Filippinene har innkalt Kinas ambassadør på teppet etter at den kinesiske kystvakten tok i bruk vannkanoner mot filippinske fartøy i omstridt farvann.

Den filippinske kystvakten har publisert bilder av episoden der den kinesiske kystvakten bruker vannkanoner mot filippinske fartøy lørdag. Foto: Filippinenes kystvakt via AP / NTB
Den filippinske kystvakten har publisert bilder av episoden der den kinesiske kystvakten bruker vannkanoner mot filippinske fartøy lørdag. Foto: Filippinenes kystvakt via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

President Ferdinand Marcos sier at ambassadøren har fått fremlagt både bilder og film av hendelsen.

– Vår utenriksminister har i dag innkalt ambassadør Huang og gitt ham en verbalnote som inneholder bilder og video av det som skjedde, og vi venter på et svar, sier Marcos mandag.

Vannkanonene ble avfyrt mot båter som fraktet blant annet mat, vann og drivstoff til filippinske soldater som er stasjonert ved en grunne i nærheten av øygruppa Spratly i Sør-Kinahavet. Dette er farvann som både Kina og Filippinene gjør krav på.

Både det filippinske forsvaret og landets kystvakt anklager den kinesiske kystvakten for å ha opptrådt ulovlig og farlig.

Kina har gjort krav på nesten hele Sør-Kinahavet, og har latt være å forholde seg til en kjennelse fra Den internasjonale havrettsdomstolen i 2016. Der blir det fastslått at Kinas krav ikke har noe juridisk grunnlag.

I en melding søndag oppga kinesiske myndigheter at de hadde gjennomført det de omtalte som nødvendige kontroller av filippinske båter. Det ble også hevdet at de hadde tatt seg ulovlig inn i kinesisk farvann.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer