Fikk fredsprisen - gikk til krig

Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som i fjor ble belønnet med Nobels fredspris, er langt fra den første fredsprisvinneren som har vært krigersk.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som ble belønnet med Nobels fredspris i fjor, har gått til krig mot opprørere i Tigray-regionen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som ble belønnet med Nobels fredspris i fjor, har gått til krig mot opprørere i Tigray-regionen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Abiy, som fikk fredsprisen for å ha avsluttet Etiopias 20 år lange konflikt med nabolandet Eritrea, beordret i forrige uke en militæroffensiv mot opprørere i Tigray-regionen, angivelig som et svar på at de hadde angrepet en militærbase.

Etiopiske kampfly har de siste dagene bombet en rekke mål, og det uklart hvor mange som er drept i angrepene. Abiy har også innført seks måneders unntakstilstand i Tigray.

Etiopias statsminister er langt fra den første fredsprisvinneren som har gått til krig.

Dronekrig

Barack Obama fikk Nobels fredspris bare ni måneder etter at han hadde overtatt som USAs president, noe som vakte både undring og oppsikt.

Under takketalen i Oslo var det flere som rynket pannen da Obama sa at «krig er noen ganger nødvendig for fred» og minnet om at han var øverstkommanderende for verdens største militærmakt som da førte krig på to fronter, i Irak og Afghanistan.

Ondskap må bekjempes med våpen, slo han videre fast. De neste åtte årene fortsatte USA under hans ledelse sin krigføring, foruten Irak og Afghanistan, også i land som Libya, Jemen, Somalia og Pakistan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer