FIFA-skandalen

FBI og sveitsisk politi raidet FIFAs hotell i Zürich onsdag 27. mai, og pågrep flere FIFA-topper.

Til nå er 14 tiltalt, med anklager om korrupsjon over to tiår, deriblant pengeutpressing, bestikkelser og hvitvasking av penger.

Mange mente at FIFA-president Sepp Blatter måtte gå av etter skandalen, men han ble nok en gang gjenvalgt for en ny periode. Tirsdag 2. juni annonserte derimot Blatter at han trekker seg som president.

LES: Dette er FIFA-toppene anklaget for

LES: Disse er arrestert

Dette er saken:

<ul> <li>Onsdag 27. mai ble til sammen ni personer arrestert på en luksushotell i Zürich i Sveits, der de var i forbindelse med FIFA-kongressen.</li> <li>Jeffrey Webb (visepresident FIFA), Eugenio Figueredo (visepresident FIFA), Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin og Nicolás Leoz skal være siktet for korrupsjon, hvitevasking og pengeutpressing. Alle er eller har vært topper i nasjonale fotballforbund og/eller FIFA.</li> <li>Skandalene skal ha pågått i to tiår, i forbindelse med VM-søknader, sponsoravtaler og TV-rettigheter. </li> <li>Flere andre vil trolig bli siktet for mindre forhold.</li> <li>Det er USA som skal ha begjært pågripelsene.</li> </ul>

Dette er saken:

SISTE NYTT:

Fakta om de siktede i FIFA-saken

Dette er de 13 personene påtalemyndigheten i USA har siktet for korrupsjon:<br><br> * Jeffrey Webb (Caymanøyene): Visepresident, medlem av FIFAs eksekutivkomité, CONCACAF-president og president for Caymanøyenes fotballforbund.<br> * Eduardo Li (Costa Rica): Medlem av FIFA og CONCACAFs eksekutivkomité og president i det costaricanske fotballforbundet.<br> * Julio Rocha (Nicaragua): Utviklingsdirektør i FIFA og tidligere president i UNCAF og fotballforbundet i Nicaragua.<br> * Costas Takkas (Caymanøyene): Tidligere generalsekretær i fotballforbundet på Caymanøyene.<br> * Jack Warner (Trinidad og Tobago): Tidligere visepresident i FIFA, medlem av eksekutivkomiteen, CONCACAF-president, CFU-president og fotballforbundet i Trinidad og Tobago.<br> * Eugenio Figueredo (Uruguay): Visepresident i FIFA og medlem av eksekutivkomiteen. Tidligere president i CONMEBOL og det uruguayanske fotballforbundet.<br> * Rafael Esquivel (Venezuela): Medlem av CONMEBOLs eksekutivkomité og president i det venezuelanske fotballforbundet.<br> * José Maria Marin (Brasil): Medlem av FIFAs organisasjonskomité for OL-turneringen. Tidligere CBF-president.<br> * Nicolás Leoz (Colombia): Tidligere medlem av FIFAs eksekutivkomité og CONMEBOL-president.<br><br> Følgende personer er siktet, men ikke direkte tilknyttet FIFA:<br><br> * Alejandro Burzaco (Argentina): En av toppene i det argentinske sportskommunikasjonsselskapet TyC, som kjøpte TV-rettigheter til VM i Tyskland i 2006.<br> * Aaron Davidson (USA): President i Traffic Sports USA.<br> * Hugo og Mariano Jinkis (Argentina): Toppene i Full Play Group, et markedsselskap innen sport i Argentina.<br> * José Margulies: I ledelsen i selskapet Valente Corp. Siktet for å ha stått bak ulovlige betalinger. (©NTB)

Fakta om de siktede i FIFA-saken

Fakta om FIFA

* Det internasjonale fotballforbundet (Fédération Internationale de Football Association; FIFA) er en sammenslutning av 209 nasjonale fotballforbund. <br> * Stiftet 21. mai 1904 i Paris. Norges Fotballforbund sluttet seg til FIFA i 1908.<br> * Hovedkvarteret er i Zürich i Sveits.<br> * Sveitsiske Joseph («Sepp») Blatter har vært president siden 1998.<br> * FIFA er arrangør av VM i fotball og fotballturneringene under OL. FIFA arrangerer også VM i fotball for klubblag.<br> * Forbundet har lenge vært anklaget for korrupsjon, blant annet i forbindelse med tildelingen av VM-sluttspillene til Russland (2018) og Qatar (2022). (©NTB)

Fakta om FIFA
Se alle samlesider