FHIs testkonserter: Loddtrekning kan bestemme hvem som får komme

Dersom regjeringen sier ja, kan Oslo Spektrum og Grieghallen i Bergen bli fylt opp av 5.000 nordmenn i juni. Hvem som får komme, skal mest sannsynlig trekkes.

Hvis FHI får de som de ønsker, skal det i juni holdes flere testkonserter med 5.000 publikummere som skal testes før konserten og én uke i etterkant av den. Her et bilde fra en Greenday-konsert i Oslo Spektrum i 2017. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB
Hvis FHI får de som de ønsker, skal det i juni holdes flere testkonserter med 5.000 publikummere som skal testes før konserten og én uke i etterkant av den. Her et bilde fra en Greenday-konsert i Oslo Spektrum i 2017. Arkivfoto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Fagdirektør Atle Fretheim i Folkehelseinstituttet (FHI) har ansvar for forskningsprosjektet. Han sier at det er arrangørene som vil stå for mye av det praktiske rundt arrangementet, men at de vil gå bredt ut å invitere alle i aldersgruppen 18 til 45 år. Kriteriet er at man ikke er vaksinert og ikke er i en risikogruppe.

– Vi ser for oss at man skal kunne gå inn på en nettside og melde seg på. Da må man skrive under på at man skjønner risiko og forstår at man inngår i en loddtrekning hvor bare halvparten trekkes ut, så vil man måtte betale en billettavgift av et slag, sier han til NTB.

Fretheim regner det vil bli rift om plassene, men det haster litt å holde konsertene. Skal arrangementene ha noe for seg rent forskningsmessig, bør det skje i juni.

– Det blir vanskelig å gjennomføre i sommerferien. Vi må sikre at både de som deltar på konsertene og ikke, kommer tilbake og får tatt en koronatest en uke etterpå. Vi er mer urolige for å miste folk hvis vi trekker det inn i juli. Vaksinasjonsgraden vil også ta seg opp da, sier han.

Opp til regjeringen

Regional komité for medisinsk forskningsetikk (REK) har gitt den nødvendige godkjennelsen til forskningsprosjektet. Tirsdag leverte Helsedirektoratet sin anbefaling knyttet til testkonsertene til regjeringen. Onsdag skal de ulike aktørene i prosjektet etter planen levere en søknad om finansiering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer