FHI: Vinterens corona-bølge er på retur

Både influensa og covid-19 er på retur, og det er blitt færre positive prøver og innleggelser siden nyttår, viser FHIs ukesrapport.

Det ser ut som vinterens første influensatopp er bak oss, men det kan komme en ny, advarer FHI. Det er to influensavirus i omløp samtidig, i tillegg til covid-19 og RS-virus. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Det ser ut som vinterens første influensatopp er bak oss, men det kan komme en ny, advarer FHI. Det er to influensavirus i omløp samtidig, i tillegg til covid-19 og RS-virus. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Antall innleggelser med luftveisinfeksjon er på et betydelig lavere nivå enn på samme tid i fjor, og omtrent på samme nivå som de siste sesongene før pandemien, melder Folkehelseinstituttet.

Antallet nye innleggelser med laboratoriebekreftet covid-19 har gått ned siden uke 50. I uke 2 var det registrert 211 innleggelser, etter 345 i uke 1.

Mangler dødstall

Det ble registrert 39 covid-19-assosierte dødsfall i uke 1. Midlertidige problemer med data fra Dødsårsaksregisteret gjør at tallene «må tolkes med varsomhet», ifølge FHI, mens tall for uke 2 ikke er å få tak i.

Influensaaktiviteten har gått noe ned de to første ukene av året, etter å ha hatt en topp i jula.

Andel influensapositive prøver gikk fra en foreløpig topp på 16 prosent i uke 52 til 12 prosent i uke 2. Andelen legekonsultasjoner med influensalignende sykdom gikk ned fra 1,3 prosent i uke 1 til 1,1 prosent i uke 2.

Det ble lagt inn 185 pasienter med influensa i den andre uka av året, mot 256 i uke 1. Men tallene ventes å bli oppjustert.

Kan komme ny topp

Det er to influensavirus i omløp samtidig.

– Den videre utviklingen er usikker. Vi kan ikke se bort fra en ny tilvekst senere i januar og ny topp på senvinteren, slik det har vært i mange tidligere influensasesonger, skriver FHI.

Det er fortsatt ikke for sent å vaksinere seg mot influensa og covid-19, påpeker instituttet.

Forekomsten av infeksjoner med RS-virus har på sin side økt de siste ukene, men andelen positive prøver er fortsatt lav sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Det ble rapportert 100 nye innleggelser med RS-virus i uke 2. Uka før var tallet 64, mens det i siste uke av 2023 var 52 innleggelser.