FHI venter en betydelig økning av epidemien

Coronapandemien drives nå av omikronvarianten og Folkehelseinstituttet (FHI) venter en betydelig økning i smitten den neste tiden.

Direktør i FHI Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB.
Direktør i FHI Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB. Vis mer
Publisert

Det kommer fram i siste ukesrapport fra FHI.

– Det kan ventes en betydelig epidemibølge drevet av omikronvarianten de nærmeste ukene, skriver FHI i sin oppsummering av rapporten.

Det understrekes imidlertid at varianten gir mindre alvorlig sykdom, men at belastningen på sykehusene avgjøres av balansen mellom variantens større spredningsevne og mindre sykdomsalvorlighet.

– Det kan bli en betydelig økt belastning på helsetjenesten. Kommunene og sykehusene må benytte de nærmeste ukene til å vaksinere flere og forberede seg på stort sykefravær og flere pasienter, skriver FHI.

Analyserer risiko

Flere andre land har gjort beregninger av hvor mye mindre alvorlig sykdom omikronvarianten gir. Blant annet har Statens Serum Institut (SSI) i Danmark sagt at risikoen for å bli innlagt med omikronvarianten ser ut til å være omkring det halve sammenlignet med deltavarianten.

FHI jobber med en tilsvarende beregning i Norge, men er ennå ikke ferdig med dette arbeidet.

– Analyser om risiko for alvorlig sykdom ved smitte med omikronvarianten pågår hos FHI, og resultat vil publiseres så snart de foreligger, skriver FHI i rapporten.

Smitterekord

De siste dagstallene fra FHI onsdag morgen viser 7.921 coronasmittede i Norge det siste døgnet – det høyeste antallet som er registrert hittil. Fra dette nivået regner altså FHI med at epidemien vil øke betydelig.

Det er foreløpig rapportert inn 25.972 tilfeller av covid-19 fra forrige uke, en svak økning fra uke 51 (22.784), men lavere enn toppen i uke 49 (34.140).

– Nedgangen i antall meldte tilfeller sammenlignet med før juleferien, kan skyldes både redusert testing i jula, nye nasjonale tiltak fra 15. desember og atferdsendringer i befolkningen, skriver FHI.

Flest uvaksinerte

Den siste FHI-rapporten viser at det ble lagt inn 180 nye coronapasienter på sykehus i forrige uke, en svak nedgang fra uken før da 198 pasienter ble innlagt.

– Blant 168 nye pasienter med informasjon om vaksinestatus var 54 prosent uvaksinert og 43 prosent fullvaksinert. Blant 73 fullvaksinerte pasienter hadde 24 mottatt en tredje dose, opplyser FHI.

Totalt per 2. januar 2022 er 78 prosent av hele befolkningen, 91 prosent av alle 16 år og eldre, og 91 prosent av alle personer 18 år og eldre vaksinert med minst én dose.

– Alvorlig covid-19 rammer nå særlig uvaksinerte personer og fullvaksinerte personer med underliggende sykdommer, oppsummerer FHI.

Blant 214 nye pasienter innlagt i intensivavdeling med påvist covid-19 mellom uke 49–52 er det 161 (75 prosent) som har et resultat for hvilken variant de var smittet med. Blant de 214 er det tre som har fått påvist omikron.

Omikron ble først dominerende i Norge den siste uken, og pasientene som ble innlagt før jul, hadde i hovedsak delta-smitte.

Mer om