Omikron

FHI: Vaksine er ikke nok alene

10 prosent av de omikronsmittede i Danmark hadde fått tre vaksinedoser. Vaksinene alene er ikke nok for å kontrollere smittespredningen, sier Bukholm i FHI.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at coronatiltakene må tilpasses den raske spredningen av omikronvarianten. Foto: Berit Roald / NTB
Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) sier at coronatiltakene må tilpasses den raske spredningen av omikronvarianten. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

– Det er ikke overraskende. Vi vet at disse vaksinene ikke beskytter 100 prosent, og selv en boosterdose vil gjøre at noen blir smittet, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

2.471 personer i Danmark er registrert smittet med omikronvarianten, viser tall fra søndag. Nesten 10 prosent av dem ble smittet selv om de hadde tatt tre vaksinedoser. I Norge har hittil ingen av de omikronsmittede vært vaksinert med tre doser, ifølge FHI.

– Den viktigste effekten vi forventer av en boosterdose, er at vi kan beskytte folk ganske effektivt mot alvorlig sykdom, sier Bukholm.

Det blir kontinuerlig vurdert om tiltakene som er innført, er tilstrekkelige.

– Vi regner ikke med at en tredje dose alene er nok til å ha kontroll over smittespredningen, sier han.

Det er assisterende helsedirektør Espen Nakstad enig i. Tallene fra Danmark viser at antall registrerte omikronsmittede dobles hver andre til tredje dag, sier han.

– Det går veldig fort. Vi ser det på antall innleggelser i Danmark og bekymrer oss for at dette kan gå veldig fort. Da må vi inn og vurdere tiltakene vi har i Norge, om de er effektive nok mot omikron, sier han.

Blant annet er det er viktig å finne ut hvor smitten sprer seg, og om tiltakene er målrettede nok, mener Nakstad.

(©NTB)

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer