FHI-topp: Situasjonen i disse kommunene har stor betydning for coronautviklingen

Før påske er smittesituasjonen i særlig ti østlandskommuner av stor betydning for utviklingen av pandemien videre her til lands, mener Preben Aavitsland i FHI.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet forteller at de ser på flere tiltak som kan redusere farene for smittespredning mellom kommuner med ulikt smittetrykk i forbindelse med påskeferien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet forteller at de ser på flere tiltak som kan redusere farene for smittespredning mellom kommuner med ulikt smittetrykk i forbindelse med påskeferien. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overlegen ved Folkehelseinstituttet peker på at rundt 80 prosent av koronatilfellene i Norge oppstår i kommuner med langvarig, utbredt epidemi, som Oslo og andre kommuner på det sentrale Østlandet: særlig Halden, Sarpsborg, Fredrikstad, Moss, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Gjerdrum og Bærum.

– Utviklingen i disse kommunene har stor betydning for utviklingen i landet. Vi ser noen positive tegn, men situasjonen er ustabil, skriver han i en epost til NTB.

Aavitsland understreker at disse kommunene må fortsette det harde arbeidet med å presse ned epidemien gjennom testing, smittesporing og kontaktreduserende tiltak.

– Gjentatt testing av store grupper, som studenter og elever, kan være aktuelt. Det er helt avgjørende at disse kommunene har god smittesporingskapasitet. Dersom smittesporingen svikter, risikerer man å gå inn i en negativ spiral der nærkontakter ikke blir informert, sier han.

Vil unngå smittespredning mellom kommuner i påsken

FHI-toppen mener situasjonen nå er preget av raske endringer, og peker på at det er betydelige forskjeller mellom kommunene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer