FHI: Sommerens coronabølge kan være nær toppen

FHI mener sommerens coronabølge kan være nær toppen. De venter at sommerbølgen snur i løpet av juli.

Antallet coronainnleggelser på sykehusene har de siste ukene økt. Også antall coronarelaterte dødsfall har økt de siste to ukene. Men FHI tror sommerens coronabølge kan være nær toppen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Antallet coronainnleggelser på sykehusene har de siste ukene økt. Også antall coronarelaterte dødsfall har økt de siste to ukene. Men FHI tror sommerens coronabølge kan være nær toppen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

– Det er usikkert om de ukentlige innleggelsestallene blir like store som under vinterbølgen, skriver FHI i sin ukerapport onsdag.

De skriver at situasjonen generelt fortsatt er usikker.

– Situasjonen er fortsatt uforutsigbar, og nye varianter kan endre situasjonsbildet. Helseinstitusjonene må ha beredskap for flere innleggelser, for utbrudd og for større sykefravær, skriver FHI.

Ifølge FHI drives sommerbølgen av epidemien av BA. 5-varianten, som nå er dominerende i Norge. BA. 5 regnes som en ny variant av omikron.

Denne varianten spres lettere, samtidig som befolkningen har redusert immunitet fordi det for mange er en stund siden vaksinasjon eller gjennomgått infeksjon.

Antall innleggelser har økt

Antallet coronainnleggelser på sykehusene har i flere uker økt, mens antallet overføringer til intensivavdeling har vært stabilt.

Forrige uke ble det rapportert om 335 nye pasienter, mens tallet det de to foregående ukene var henholdsvis 304 og 214.

Ni pasienter ble forrige uke innlagt i intensivavdeling, mot 13 og 14 ukene før.

Foreløpige analyser tyder på at innlagte med BA. 5-infeksjon har omtrent samme liggetid og samme risiko for å trenge intensivbehandling som BA. 2-smittede hadde. BA. 2 er omikronvarianten som i januar ble dominerende i Norge.

Antall coronadødsfall har økt

Også trenden i meldte coronarelaterte dødsfall har økt de siste to ukene. For forrige uke er det registrert 63 dødsfall. Uken før var tallet 61.

Tallene, spesielt den siste uken, forventes oppjustert.

Ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) var det en nedgang i antall meldte coronatilfeller forrige uke, etter en stigning de to foregående ukene.

– Befolkningens endrede atferd i ferien og biologiske sesongeffekter kan hemme virusets spredning. Immuniteten vil beskytte de fleste mot alvorlig forløp, skriver FHI.

(NTB)

Sangeren Adele holdt sin første konsert i hjemlandet på fem år. Superstjernen hylles da hun avverget de som kunne vært en farlig situasjon blant noen av publikummerne. Video: Twitter/@Kieran_sw Vis mer
Mer om