FHI slår alarm: Smitten kan være tilbake på samme nivå som da toppen ble nådd i høst

Smittetallene kan nå være tilbake på omtrent samme nivå som da høstens bølge var på sitt høyeste.

Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg frykter at smitten i januar kan øke til høyere nivåer enn høstens bølge i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB
Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg frykter at smitten i januar kan øke til høyere nivåer enn høstens bølge i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De endelige tallene kommer ikke før på onsdag. Men slik det ligger an nå, kan inneværende uke få smittetall som er omtrent på samme nivå som da høstens bølge var på sitt høyeste i november.

Det viser foreløpige beregninger som ble lagt fram av Folkehelseinstituttet (FHI) lørdag.

– Nå er vi kanskje tilbake på det nivået vi var på da det snudde i november. Da er faren stor for at det går høyere enn det nivået, sier direktør Camilla Stoltenberg til NTB.

Høyere smittetall

Smittetallet R har ifølge FHIs beregninger steget til 1,3. Det betyr at 100 smittede personer i snitt vil smitte 130 nye.

R ble tidligere i desember beregnet til 1,1. Tallet må ligge under 1,0 for at den totale smitten i samfunnet skal gå nedover.

Stoltenberg viser til at det nå har vært oppgang i smittetallene i minst tre uker. Det skjer etter at det i november ble innført en rekke nye tiltak for å slå ned smittebølge nummer to. De nye tiltakene førte da til utflating og nedgang etter en periode med relativt rask økning i smitten i slutten av oktober og begynnelsen av november.

Det høye antallet smittede i inneværende uke kommer til tross for redusert omfang av testing rundt jul og nyttår. Samtidig har andel positive tester økt, påpeker Stoltenberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer