Corona

FHI-rapport: Stor sjanse for at en rekke fylker blir «røde»

Alle fylkene i Norge har over 50 prosent sjanse for å nå grensen for «rød» smittesituasjon, ifølge en ny modellering fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Stavanger 20200306. 
Vgen i Stavanger sentrum.
Foto: Fredrik Hagen / NTB
Stavanger 20200306. Vgen i Stavanger sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Sannsynligheten for å få over 20 smittetilfeller per 100.000 innbygger vokser i alle fylker, slår FHI fast i sin siste « National Corona Report », som modellerer framtidig smitteutvikling i Norge.

Forrige onsdag ble det kjent at Folkehelseinstituttet (FHI) for første gang på flere måneder beregner at det såkalte R-tallet er over 1. Det betyr at hver enkelt koronasmittet smitter mer enn én person.

Dagen etterpå ble rapporten som forklarer utviklingen lagt fram. Den viser at:

* Alle fylker i Norge har over 50 prosent sjanse for å få over 20 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere i løpet av de neste to ukene (fra 21. september). Dette er grensen FHI har satt for når områder i utlandet blir «røde» og karanteneplikten trer i kraft.

* Den er høyest i Agder (76 prosent), Viken (76 prosent), Rogaland (76 prosent), Oslo (76 prosent) og Vestfold og Telemark (74 prosent). Den siste ukesrapporten fra FHI viste at Oslo, Viken og Vestland var over grensen for «rød» i uke 37–38.

Svingninger i R-tallet

I den nye rapporten legges det også fram nye beregninger om hvordan R-tallet har utviklet seg de siste månedene. FHI beregner at det falt under 1 da de strenge tiltakene ble innført i midten av mars. Deretter holdt det seg stabilt på rundt 0,5 fram til slutten av april, før det økte til 1 i begynnelsen av mai. I den påfølgende perioden svingte det rundt 1-tallet i en periode, skriver FHI.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer