FHI-overlege: Lavere leveranse av coronavaksine får konsekvenser

Det kan få betydelige konsekvenser at Norge får færre doser enn forventet av koronavaksinen til AstraZeneca i februar, sier FHI-overlege Preben Aavitsland.

Norge får rundt 1 million færre doser av AstraZeneca-vaksinen i februar enn ventet. Det får alvorlige konsekvenser, sier en FHI-overlege. Foto: Gareth Fuller /AP/NTB
Norge får rundt 1 million færre doser av AstraZeneca-vaksinen i februar enn ventet. Det får alvorlige konsekvenser, sier en FHI-overlege. Foto: Gareth Fuller /AP/NTB Vis mer
Publisert

Forrige uke ble det kjent at Norge får rundt 1 million færre doser av AstraZeneca-vaksinen i februar enn ventet.

Det var ventet at Norge ville få 1,12 millioner doser i februar, men nå ventes det at Norge vil motta i underkant av 200.000 doser av vaksinen i løpet av februar.

– Det får betydelige konsekvenser, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Dagens Næringsliv.

Han sier at planen, dersom det hadde kommet 1,12 millioner doser i midten av februar, var at landets kommuner kunne gi første dose til rundt en femdel av landets befolkning i løpet av to-tre uker i februar-mars. I de påfølgende ukene ville man hatt nok doser til dose nummer to for disse. Men nå har planen gått i vasken, ifølge Aavitsland.

– Det er en gedigen skuffelse. Det gir oss nok en påminnelse om at vaksineleveransene er usikre, og at det er uklokt å spekulere om når ulike grupper kan være vaksinert, sier han.

Fredag sa helseminister Bent Høie (H) at det er beklagelig at Norge får færre doser av AstraZeneca-vaksinen, men at det hele tiden har vært klart at det kan oppstå forsinkelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer