FHI-overlege: - Å stenge skolene under pandemien var en tabbe

FHI-overlege Preben Aavitsland sier at stenging av skolen under koronapandemien var en tabbe og mener det skapte falsk frykt overfor barn.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mente stenging av skolene under pandemien var en tabbe. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet mente stenging av skolene under pandemien var en tabbe. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det å stenge skolene var en tabbe og skulle ikke vært gjort. Det var ikke nødvendig, sier Aavitsland til NRK.

Han sier at det bidro til å skape et inntrykk av at koronaviruset var farlig for barn.

– Det er veldig få barn som er blitt alvorlig syke av viruset, understreker overlegen.

Aavitsland påpeker at Folkehelseinstituttet (FHI) var stort sett mot stenging av skolen under det meste av pandemien, og sier det var en kamp fra FHIs side for at det ikke skulle skje.

Han sier flere kommuner og Helsedirektoratet var mer ivrige for stenging av skolene. Konsekvensene har vært store, ifølge overlegen.

– Flere steder i verden har det vært lav terskel for å stenge skolene. Det vi ser nå er at barn nede i to- til treårsalderen går med munnbind, eller skal bli vaksinert, sier Aavitsland.

– I FHI har vi hele tiden ment at de som rammes minst ikke burde lide mest, sier han videre.

Avviser kritikken

Assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet avviser kritikken. Han holder fast ved at det var nødvendig å stenge skolene for å redusere smittespredningen.

– Jeg tror de fleste er enige i at hvis målet var å få kontroll på pandemien og begrense smitten raskt, så er nedstenging et effektivt tiltak, sier han til NRK.

– Det er rett og slett fordi det tar ned mobiliteten til alle i samfunnet, legger han til.

(©NTB)

HELT: Denne piloten fra Flyr.no hylles for å være dagens helt da bagasjehåndteringen var underbemannet i Kastrup, København 2. juli. Video: Hanne Sparre-Enger. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer