FHI om ny deltamutasjon: Kan godt være den dukker opp i Norge

Sverige har oppdaget flere tilfeller av en deltavariant av koronaviruset med mutasjon. Folkehelseinstituttet sier det er mulig at mutasjonen dukker opp i Norge.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

– Vi følger nøye med, men har ikke sett delta-varianten med den ekstra mutasjonen E484Q i Norge, skriver overlege Preben Aavitsland i en epost til NTB. Han sier at de har sett tilfeller av deltavarianten med enkelte andre tilleggsmutasjoner.

Den muterte deltavarianten ble først oppdaget i Uppsala tidligere i august. De fleste som er blitt smittet av varianten kalt E484Q, har vært i et annet land. Tidligere lørdag meldte Dagens Medicin ifølge Aftonbladet om ti nye tilfeller av deltavarianten med mutasjon i Sverige.

– Vi vet foreløpig for lite om betydningen av tilleggsmutasjonen E484Q i deltavarianten. Endring i denne aminosyren – mutasjonen E484K – finnes i beta- og gamma-varianten, sier Aavitsland på spørsmål om hvordan FHI vurderer denne varianten sammenlignet med de variantene som er kjent i Norge.

Aavitsland sier det fortsatt er den opprinnelige deltavarianten som sprer mest smitte.

– Vi følger med, men ser ikke at det finnes noen viktige varianter der ute som er verre enn delta. Vi regner med at delta vil fortsette å dominere inntil det eventuelt oppstår en variant med enda større spredningsevne.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer