FHI om munnbindbruk: – Ulempen vil etter hvert bli større enn nytten

Det er ikke lenger et nasjonalt råd om å bruke munnbind i Norge. FHI mener ulempen ved å bruke munnbind etter hvert vil bli større enn den eventuelle nytten.

Det er fortsatt påbud og oppfordring om å bruke munnbind i flere kommuner rundt om i landet, men ikke lenger noe nasjonalt råd. Foto: Jil Yngland / NTB
Det er fortsatt påbud og oppfordring om å bruke munnbind i flere kommuner rundt om i landet, men ikke lenger noe nasjonalt råd. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert

Mens danskene nå har kastet munnbindet, er det i Norge fortsatt i hyppig bruk i matbutikken, på bussen og kafeen.

Men dette er ikke helsemyndighetenes råd i store deler av landet, og mange kommuner har heller ikke lokale råd om munnbindbruk, skriver VG.

– I en rekke kommuner er det ikke per i dag råd om munnbindbruk, og det er i tråd med vårt råd, sier Hanne-Merete Eriksen-Volle, seksjonsleder resistens- og infeksjonsforebygging i Folkehelseinstituttet (FHI) til VG.

Jo mer smitten faller, jo mindre effekt har munnbind, mener overlege i FHI, Bjørn Gunnar Iversen.

– Da vil etter hvert ulempen ved munnbind bli større enn den antatte nytten. De enkelte kommunene beslutter når tiden er inne til å oppheve tiltaket, sier han til avisen.

Årsaken er at når andelen vaksinerte er høy og raskt økende, vil effekten av munnbindene avta fordi færre folk vil være smitteførende, og færre folk vil være mottakelige for smitte.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen sier at munnbindene er noe av det siste han vil gjøre noe med.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer