FHI: Ny coronabølge kan være på vei

Funn av coronavirus i avløpsvann og flere innleggelser kan være tidlige tegn på en ny bølge med covid-19, ifølge Folkehelseinstituttet.

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Covid-19-epidemien er på et lavt nivå, men de siste ukene har vist en økning i nivået av SARS-CoV-2 i avløpsvann og noe økning i innleggelser. Dette kan være tidlige tegn på starten av en ny bølge, skriver FHI i sin ukerapport.

Hvilke virusvarianter som dominerer, og immuniteten i befolkningen avgjør når en bølge kommer, og hvor stor den blir. Den vanligste coronavarianten i Norge nå er en omikronvariant som har ført til smitteøkning i andre land hvor den dominerer, ifølge rapporten.

De ber sykehus og kommuner være forberedt på at det kan komme en ny smittebølge, samtidig som den vanlige influensaepidemien kan vare noen uker til. Sistnevnte kan ha fått ekstra godt feste ved hjelp av vinterferien.

Antall innlagte med luftveisinfeksjon er på samme nivå som vintrene før pandemien. I uke 9 ble 73 nye pasienter innlagt med covid-19 som hovedårsak. 121 pasienter ble innlagt på grunn av influensa.

Influensavaksinene ser ut til å virke godt mot innleggelse. Siden epidemien kommer til å vare noen uker til, vil FHI at uvaksinerte i målgruppene fortsatt skal vaksinere seg.

De vanlige smitterådene gjelder som før: Holde seg hjemme når man er syk, hoste riktig og vaske hender. Ta som alltid ekstra hensyn til folk i risikogrupper, råder FHI.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer