FHI: Nødvendig med sterkere tiltak

Omikronvarianten kan forsterke den høye belastningen på helsetjenestene enda mer. Situasjonen er alvorlig, mener FHI, som vil ha sterkere tiltak.

Oslo 20210917. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Ali Zare / NTB
Oslo 20210917. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi venter at antallet smittede med denne varianten vil øke raskt de nærmeste ukene. Dette, sammen med den allerede økte belastningen på helsetjenesten, gjør at vi nå vurderer situasjonen som alvorlig, sier kriseleder og avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

De mener at omikronvarianten vil sannsynligvis i betydelig grad forverre den sykdomsbyrden og helsetjenestebelastningen som covid-19-epidemien allerede gir.

– Varianten vil sannsynligvis etablere seg i Norge og i løpet av noen uker bli dominerende. Det er likevel stor usikkerhet. Det er derfor nødvendig med sterkere tiltak for å beholde kontroll og få oversikt, samtidig som man får mer kunnskap og får vaksinert flere, sier Vold.

Vil komme en sykdomsbølge

Folkehelseinstituttet frykter at omikronvarianten vil gi en sykdomsbølge de neste månedene.

Ifølge FHI er det lite sannsynlig at varianten gir mer alvorlig sykdom, men spredningen vil likevel kunne føre til en betydelig forverring av belastningen på helsevesenet siden så mange blir smittet.

– Hovedkonklusjonen er at epidemien allerede nå gir nokså raskt økende sykdomsbyrde. Omikronvarianten vil i løpet av desember og januar sannsynligvis forsterke denne utviklingen og forårsake en bølge med betydelig sykdomsbyrde, skriver FHI.

Vil dominere i januar

Omikronvarianten er sannsynligvis betydelig mer utbredt enn det man kan ha oversikt over, skriver Folkehelseinstituttet i sin oppdaterte risikovurdering av omikronvarianten.

(NTB)

TABBE: Seerne til NRK Oslo og Viken fikk mandag kveld en kjølig overraskelse. Video: NRK. Klipp: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer