FHI mener kommuner må vurdere kontaktreduserende tiltak

FHI er urolig for den pågående smitteøkningen i Oslo-området. Overlege Preben Aavitsland i FHI mener kommunene fortløpende må vurdere kontaktreduserende tiltak.

Smittetallene i Oslo er høyere enn de har vært på over tre måneder. Økningen kan ha sammenheng med framveksten av nye varianter med større spredningsevne, ifølge FHI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Smittetallene i Oslo er høyere enn de har vært på over tre måneder. Økningen kan ha sammenheng med framveksten av nye varianter med større spredningsevne, ifølge FHI. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nasjonale smittetallene er høyere enn de har vært siden 13. januar. I hovedstaden er smittetallet det høyeste på over tre måneder.

Både Helsedepartementet, Helsedirektoratet og Oslo kommune har fredag uttrykt sin bekymring over smittetallene.

Økningen i hovedstaden kan ha sammenheng med framveksten av nye varianter med større spredningsevne, ifølge overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Vi er urolig for dette. Kommunene må nå gjennomføre enda bedre testing og smittesporing med karantene og fortløpende vurdere kontaktreduserende tiltak, sier Aavitsland til NTB.

Mutert dominerer snart

Han sier at den såkalte britiske varianten av koronaviruset nå er i ferd med å bli dominerende på Østlandet. Den sprer seg lettere og er derfor vanskeligere å få kontroll med, ifølge Aavitsland.

– Ellers dukker det opp virusvarianter også andre steder, men vi ser at kommunene stort sett klarer å slå ned utbruddene, sier han.

– Det betyr at også variantene kan bekjempes, men det krever litt sterkere tiltak, sier Aavitsland.

FHI har lenge påpekt at det kun er et spørsmål om tid før de muterte og mer smittsomme variantene dominerer i hele landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer