FHI ikke spurt om å bli med i ny ekspertgruppe for vaksine

Gruppa som skal se på vaksinene fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, har ingen FHI-medlemmer. Ikke manglende tillit, poengterer Helsedepartementet.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie under pressekonferanse tidligere denne uka. Foto: Berit Roald / NTB
FHI-direktør Camilla Stoltenberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie under pressekonferanse tidligere denne uka. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Til VG forteller direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet (FHI) at de ikke ble spurt om å bidra til eller delta i ekspertgruppen, som vurderer konsekvensene av å bruke eller ikke bruke de to aktuelle vaksinene.

– Da oppfattet jeg at de ønsket en bredere vurdering og at de primært var kritiske til at det virket som vi ikke under noen omstendighet ville åpne for å bruke AstraZeneca-vaksinen igjen, sier Stoltenberg – som understreker at hun mener FHI faktisk gjør det.

Dra veksel på FHI

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helsedepartementet opplyser at utvalget skal gjøre selvstendige vurderinger, men også trekke veksel på FHIs kompetanse og vurderinger.

Statssekretæren mener avgjørelsen ikke kan oppfattes som manglende tillit til FHIs vurdering.

– Både FHIs arbeid og ekspertutvalgets arbeid vil ligge til grunn for regjeringens endelige beslutning, sier han til VG.

Regjeringen fulgte ikke FHI

Torsdag denne uka ble det kjent at FHI vil ta AstraZeneca-vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet, men at regjeringen velger å hente inn ekspertvurderinger fra annet hold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer