FHI: Ikke nødvendig å tilby tredje vaksinedose til kryssvaksinerte

Ut fra faglige vurderinger er det ikke grunn til å tilby en tredje dose til folk som er vaksinert med ulike vaksinevarianter, ifølge FHI.

Illustrasjonsfoto Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Danmark vil rundt 150.000 personer som er vaksinert med to forskjellige doser, få tilbud om en tredje dose når vaksinasjonsprogrammet er gjennomført.

Men de som er vaksinert med AstraZeneca pluss mRNA-vaksine som Pfizer eller Moderna, får en like god beskyttelse som to doser mRNA-vaksine, ifølge smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Ut fra vaksinefaglige vurderinger er det derfor ikke grunn til å tilby en tredje dose til disse, sier Bukholm.

Danske helsemyndigheter har vurdert det til at det helsefaglig er best å tilby enda en dose med mRNA-vaksine til kryssvaksinerte, meldte Danmarks Radio søndag.

FHI er kjent med at noen land ikke anser de som har fått AstraZeneca pluss en dose mRNA-vaksine, som fullvaksinerte.

Ulike lands regler om hva som gjelder som fullvaksinert, vil gjøre at det framover trolig vil måtte gjøres tilleggsvurderinger, ifølge Bukholm.

– Men FHI har foreløpig ikke gjort vurderinger om å tilby en tredje vaksinedose til personer som har fått AstraZeneca pluss en mRNA-vaksine, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer