FHI: Høyere smittetall for sykdommer knyttet til friluftsliv

Leger i Norge har i koronaperioden meldt inn flere tilfeller enn normalt av noen få smittsomme sykdommer, og de er relatert til miljøeksponering og friluftsliv.

Når noen få sykdommer øker, påpeker FHI de er relatert til miljøeksponering og friluftsliv. Flere nordmenn enn vanlig har hatt sommerferie i Norge i år, med bra vær og mye friluftsliv og uteaktivitet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Når noen få sykdommer øker, påpeker FHI de er relatert til miljøeksponering og friluftsliv. Flere nordmenn enn vanlig har hatt sommerferie i Norge i år, med bra vær og mye friluftsliv og uteaktivitet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Den siste rapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at tendensen har fortsatt også gjennom september: Bortsett fra covid-19 rapporteres det generelt færre smittsomme sykdommer under pandemien.

Men det er noen unntak. Parasittinfeksjonen kryptosporidiose, den flåttbårne sykdommen lyme borreliose, og shewanella- og vibrioinfeksjoner, som stammer fra bakterier og typisk øker i omfang når temperaturene øker, og kan spres i badevann, øker alle i år sammenlignet med tidligere antall innmeldte tilfeller.

Fra januar til september er det foreløpig meldt inn 371 tilfeller av borreliose i Norge, 15 prosent mer enn i samme periode i 2019, 300 tilfeller av kryptosporidiose, som er 17 prosent mer enn i 2019.

Økningen for shewanella og vibrio er på henholdsvis 89 og 31 prosent, men der er årets antall tilfeller relativt lave. Registreringen av shewanella og vibrio startet dessuten først i 2019, så det er lite å sammenligne med.

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet ser den generelle nedgangen i smitteutviklingen i sammenheng med smitteverntiltakene om å holde avstand og ha god håndhygiene, i tillegg til færre utenlandsreiser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer